Skocz do zawartości

pieczęć?

Rekomendowane odpowiedzi

pierwsze spostrzeżenie - jakby jakieś nożyce? kojarzy mi się to z nożycami do strzyżenia owiec na przykład?

http://www.google.pl/search?q=no%C5%BCyce+do+strzy%C5%BCenia+owiec&espv=2&biw=1360&bih=653&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=TkpvVdyWDuW7ygP3r4OYCw&ved=0CAYQ_AUoAQ

Jakby nożyce postrzygackie więc może chodzić o godło cechu sukienników i postrzygaczy sukna czyli rzemieślników zajmujących się przerobem wełny w sukno,co symbolizuje forma pod nożycami nie mam pojęcia.

Produkcją nożyc zajmowali się kowale rzeczy drobnych (Kleinschmiede), nie ślusarze. Ci wytwarzali bardziej skomplikowane rzeczy (np. zamki drzwiowe). Są tam nożyce i coś, co przypomina cyrkiel kabłąkowy. Jeżeli tak, to byłaby to pieczęć właśnie kowala rzecz drobnych.

Dwie prośby: 1. gdzie znaleziona?; 2. spróbuj zrobić ołówkową przecierkę" na papierze.

Pzdr

W takiej sytuacji (+ zachód Polski = woj. lubuskie), przy braku dobrego wizerunku pieczęci, obstawiałbym jak w poprzednim poście, czyli kowale rzeczy drobnych, ale... jednocześncie trzeba pamiętać, że na tym terenie cechy sukienników i postrzygaczy sukna tworzyli duże i BARDZO liczne cechy, więc należałoby popatrzeć w literaturę dotyczącą tych okolic. Jak na mój gust" pieczęć może pochodzić z okolic 1700 r.

Pzdr

abcd (6674 / 204) 2015-06-04 01:33:31

To się autor książki: Wiktor Wittyg, Znaki pieczętne (gmerki)mieszczan w Polsce... myli, bo znak z nożycami zalicza do gmerków - pewnie skrót myślowy. Występuje tam Postrzygacz Jan - w pieczęci występują nożyce do strzyżenia owiec.
Ja też trochę skróciłem - podałem dwa zastosowania przy jednym pojęciu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie