dymek2013 Napisano 3 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2015 Witam, czy przedmiot ze zdjęcia to stara pieczęć? Ciekawy bardzo jestem do kogo mogła należeć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymek2013 Napisano 3 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2015 Wysokość 28mm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymek2013 Napisano 3 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2015 Szerokość u podstawy 18mm. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 3 Czerwiec 2015 Share Napisano 3 Czerwiec 2015 pierwsze spostrzeżenie - jakby jakieś nożyce? kojarzy mi się to z nożycami do strzyżenia owiec na przykład?http://www.google.pl/search?q=no%C5%BCyce+do+strzy%C5%BCenia+owiec&espv=2&biw=1360&bih=653&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=TkpvVdyWDuW7ygP3r4OYCw&ved=0CAYQ_AUoAQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 3 Czerwiec 2015 Share Napisano 3 Czerwiec 2015 Albo stary cyrkiel. To najprawdopodobniej gmerk - znak rzemieślnika, mieszczanina itp., do oznaczania wyrobów lub korespondencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 3 Czerwiec 2015 Share Napisano 3 Czerwiec 2015 Atrybuty rzemiosła to nie gmerk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 4 Czerwiec 2015 Share Napisano 4 Czerwiec 2015 Ładnie proszę o lepsze foto (lub odcisk, lub odrys ołówkowy).Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymek2013 Napisano 4 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2015 Odbicie lustrzane, pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 4 Czerwiec 2015 Share Napisano 4 Czerwiec 2015 Jakby nożyce postrzygackie więc może chodzić o godło cechu sukienników i postrzygaczy sukna czyli rzemieślników zajmujących się przerobem wełny w sukno,co symbolizuje forma pod nożycami nie mam pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 4 Czerwiec 2015 Share Napisano 4 Czerwiec 2015 Nożyce na XVII wiecznej skrzyni cechu sukienników http://www.muzeum.nysa.pl/data/gfx/image/Obiekty/skrzynie%20cechowe/mna1891a.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 4 Czerwiec 2015 Share Napisano 4 Czerwiec 2015 Dziwna forma to może rozwarty cyrkiel ale w takim razie miało by się nijak do cechu sukienników-postrzygaczy prędzej do ślusarza (wytwarzającego nożyce) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 4 Czerwiec 2015 Share Napisano 4 Czerwiec 2015 Produkcją nożyc zajmowali się kowale rzeczy drobnych (Kleinschmiede), nie ślusarze. Ci wytwarzali bardziej skomplikowane rzeczy (np. zamki drzwiowe). Są tam nożyce i coś, co przypomina cyrkiel kabłąkowy. Jeżeli tak, to byłaby to pieczęć właśnie kowala rzecz drobnych.Dwie prośby: 1. gdzie znaleziona?; 2. spróbuj zrobić ołówkową przecierkę" na papierze.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymek2013 Napisano 4 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2015 Witam Macpta, znalezione w okolicach Międzyrzecza woj.Lubuskie, co do przecierki" to kiepsko to wychodzi, szkoda zdjęć robić. Bardzo mnie ciekawi z jakich lat pochodzi i kto jej używał! Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 4 Czerwiec 2015 Share Napisano 4 Czerwiec 2015 W takiej sytuacji (+ zachód Polski = woj. lubuskie), przy braku dobrego wizerunku pieczęci, obstawiałbym jak w poprzednim poście, czyli kowale rzeczy drobnych, ale... jednocześncie trzeba pamiętać, że na tym terenie cechy sukienników i postrzygaczy sukna tworzyli duże i BARDZO liczne cechy, więc należałoby popatrzeć w literaturę dotyczącą tych okolic. Jak na mój gust" pieczęć może pochodzić z okolic 1700 r.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 5 Czerwiec 2015 Share Napisano 5 Czerwiec 2015 abcd (6674 / 204) 2015-06-04 01:33:31 To się autor książki: Wiktor Wittyg, Znaki pieczętne (gmerki)mieszczan w Polsce... myli, bo znak z nożycami zalicza do gmerków - pewnie skrót myślowy. Występuje tam Postrzygacz Jan - w pieczęci występują nożyce do strzyżenia owiec.Ja też trochę skróciłem - podałem dwa zastosowania przy jednym pojęciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.