Skocz do zawartości

KRAZ 255B1

Kraz255B

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, nabyłem samochód KRAZ255B1 z przebiegiem 5000Km. Samochód jest w fajnym stanie mechanicznym, do odnowienia mam tylko powłokę lakierniczą i kabinę. Niestety polityka AMW pozwoliła żeby przez 3lata od momentu przekazania pojazdu z jednostki macieżystej stał w lasku sosnowym pod chmurką. Chcę go odmalować w barwach WP. Poszukuję zdjęć i wszelkiego rodzaju materiałów związanych z KRAZami w siłach WP. Farbę już mi się udało zdobyć od producenta, chodzi mi głownie o oznaczenia jakie były umieszczane na pojazdach i w jaki sposób.

Ponadto poszukuję Katalogu części do samochodu KRAZ 255B (instrukcje MONowską już mam)

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Napisano
Wiem tylko tyle, że jest ze szczecina, w tym momencie nie pamiętam numeru jednostki.

Pamietasz jakie oznaczenia miały dodatkowo pisane??
Np. Czy na zbiornikach paliwa coś było? Czy pisali wartość ciśnienia w oponach? i inne tego typu detale??

Pozdrawiam
Napisano
Tak ciśnienie było opisane na błotniku. Zbiorniki nie pamiętam żeby były opisane. Czasem malowali śruby od koła na biało.
Fajnie wyglądały te w maskujący :) sposób pomalowane na biało końcówki zderzaka.
Napisano
W mojej jednostce to był pojazd ewakuacyjny,obok URALa 375 niezastąpiony w grząskim terenie.Terenowy Star 266 nie potrafił przejechać po śladach....
Napisano
Dzięki za odpowiedzi, nadal szukam zdjęć KRAZów w LWP i WP (również wnętrza)
Jak na razie roboty wstrzymuje remont kabiny. Pierwszy raz zamawiałem części do samochodu u stolarza ;) Niestety jeden słupek nadgryzł ząb czasu i kwalifikował się do wymiany.

Pozdrawiam
Napisano
http://hyperinzerce.cz/x-cz/inz/2333/2333717-prodam-terenni-vuz-kraz-255-b-4.jpg
Prawidłowe malowanie tyłu, na zbiorniku było malowane ON, 150L albo razem, widziałem też bez żadnych oznaczeń na zbiornikach. Co do koloru to ciapki" w większości jako inwencja posiadaczy pojawiły się w połowie lat 90, wcześniej auta malowane były jednolicie.
Napisano
Oprócz polskich oznaczeń typu ON czy np E94 czerwoną farbą na zbiornikach były malowane czerwoną farbą oznaczenia UW na mojej ciężarówce np T 145

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie