Skocz do zawartości
  • 0

nieznana szabla

joon82

Pytanie

Napisano

Witam stałem się posiadaczem szabli o której nic nie mogę się dowiedzieć.Na głowni widoczne 10LR29 natomiast z drugiej strony napis OHLIGS czy ktoś z forumowiczów spotkał podobny egzemplaż lub wie gdzie znajdę informacje z jakiego okresu pochodzi itp

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam stałem się posiadaczem szabli o której nic nie mogę się dowiedzieć.Na głowni widoczne 10LR29 natomiast z drugiej strony napis OHLIGS czy ktoś z forumowiczów spotkał podobny egzemplaż lub wie gdzie znajdę informacje z jakiego okresu pochodzi itp

Napisano
Jeśli nie będzie więcej zdjęć i danych to niestety gdybanie. Ja niestety niewiele widzę na tym zdjęciu, jednak szabla austriacka miała chyba szerszy jelec.
Napisano
Fakt, za szybko pisałem. Kolega Korbakow ładnie to wszystko poukładał. Myślałem o szabli żołnierskiej, piechoty 1861 (62). Dlatego ta pochwa mi nie pasowała. Ohligs, to typowo austriacki producent. Być może robił coś dla Landów, ale osobiście kojarzę go tylko z bronią austriacką.
Pozdrawiam
Tomek
Napisano
Czy Ohligs to nazwa producenta? bo mnie się kojarzy z miastem dzisiaj połączonym z Solingen,gdzie było dużo producentów broni białej wykonywanej również na austriackie zamówienie.Widziałem szable znakowane tylko nazwą Solingen do tego skróty literowe i orzeł typowe odbiory austriackie i takie z nazwą Ohligs i podobnymi odbiorami.
Napisano
Mi też się tak kojarzy (z miastem). Co najmniej kilku wytwórców używało w logo nazwy Ohligs
http://www.germandaggers.com/Gallery/Makers.php
Napisano
Ja jednak stawiam na B.W. Ohligs & Söhne - Ohligs Bernhard, Waffen-Fabrikant. firmę z Wiednia. Cechę OHLIGS występującą samodzielnie widziałem tylko na austriackiej broni. Niemieckie" Ohligs zawsze w połączeniu z Solingen
Jeźeli szable ma na drugim progu wybite 10LR i pod spodem 29, to zagadka rozwiązana ;)
Austriacka szabla szeregowych (funkcyjnych) piechoty wzór 1861 (data zakończenia prac komisji ds. reformy uzbrojenia w broń białą formacji jej używających), wprowadzona w roku 1862 i takimże wzorem często (wg. współczesnych bronioznawców austriackich mylnie) określana.
Pozdrawiam
Tomek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie