kdiabel Napisano 10 Maj 2015 Autor Napisano 10 Maj 2015 Witam trafiłem na Perkuna w ładnym stanie posiada nr 82758.Jest bez osłony. Nie posiada na głowicy żadnej sygnatury wzoru.Gdzieś w otchłani internetu wyczytałem, że wczesne 24 nie posiadały oznaczenia wzory i były na wyposarzeniu KOP itp.
kdiabel Napisano 10 Maj 2015 Autor Napisano 10 Maj 2015 Witam trafiłem na Perkuna w ładnym stanie posiada nr 82758.Jest bez osłony. Nie posiada na głowicy żadnej sygnatury wzoru.Gdzieś w otchłani internetu wyczytałem, że wczesne 24 nie posiadały oznaczenia wzory i były na wyposarzeniu KOP itp.
viator01 Napisano 10 Maj 2015 Napisano 10 Maj 2015 Bagnety wz. 24 miały numery do 342750, więc nie będzie to wyższy wzór
kdiabel Napisano 13 Maj 2015 Autor Napisano 13 Maj 2015 Witam. Szperając po alleDROGO natknąłem się na nr 353559 z wybitym WZ.24 i to wzbudziło we mnie ciekawość jak określić swój egzemplarz.link do aukcji allegro ostanie zdj z numerami :)http://allegro.pl/bagnet-polski-perkun-wz-24-magazyn-i5193930214.html
por.pil.020 Napisano 14 Maj 2015 Napisano 14 Maj 2015 no, to skomplikowana troche sprawa, ale postaram się Ci wyjaśnić.Ten bagnet z allegro ma numer nabity nieco inna czcionka a i same litery sa nieco wieksze od tych fabrycznych. Ponadto bagnet nie posiada odbiorow fabrycznych i wojskowych. Widziałem kilka takich perkunów bez odbiorów, miały numery na jelcach lun na ostrzach jak ten. Prawdopodobnie są to egzemplarze uzupełniające i maja numery nabite w jednostkach wojskowych w miejsce zniszczonych egzemplarzy. Lub jest to jakas partia na eksport która nie została wysłana. W kazdym razie bagnet jest perkunem wz.24, ale nie jest to fabryczny numer.
viator01 Napisano 14 Maj 2015 Napisano 14 Maj 2015 Może być jeszcze większe zamieszanie w głowie, gdy się spojrzy na dokładne cechy poszczególnych egzemplarzy. Trzeba pamiętać, że po wprowadzeniu nowego wzoru produkcja nie była całkowicie w jednym momencie przestawiana, dlatego zdarzają się egzemplarze pośrednie" - czyli takie, przy których numer sugeruje inny wzór, niż rzeczywiście jest. Spotkałem się właśnie z teorią, że część bagnetów wz. 24 po wprowadzeniu nowego wzoru (27) nie otrzymała odbiorów i miały to być egzemplarze zapasowe". W każdym razie wz. 27 jako pasujący do każdego karabinu a nie pasowany indywidualnie na pewno lepiej spełniał oczekiwania armii.
kdiabel Napisano 17 Maj 2015 Autor Napisano 17 Maj 2015 Witam. Bagnecik posiada oryginalne okładki. Postaram się jutro wrzucić zdj z tego względu, iż bagnecik zostawiłem w rodzinnym domu.
por.pil.020 Napisano 17 Maj 2015 Napisano 17 Maj 2015 Dokładnie. Podsumowując bagnet kdiabla to wz.24, odbior to zapewne S w kwadracie. Kdiabel czy Twoj egzemplarz ma oryginalne okladki?
Pytanie
kdiabel
Jest bez osłony. Nie posiada na głowicy żadnej sygnatury wzoru.
Gdzieś w otchłani internetu wyczytałem, że wczesne 24 nie posiadały oznaczenia wzory i były na wyposarzeniu KOP itp.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.