Skocz do zawartości
  • 0

Perkun wz.24 czy 27?

kdiabel

Pytanie

Napisano
Witam trafiłem na Perkuna w ładnym stanie posiada nr 82758.
Jest bez osłony. Nie posiada na głowicy żadnej sygnatury wzoru.
Gdzieś w otchłani internetu wyczytałem, że wczesne 24 nie posiadały oznaczenia wzory i były na wyposarzeniu KOP itp.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam trafiłem na Perkuna w ładnym stanie posiada nr 82758.
Jest bez osłony. Nie posiada na głowicy żadnej sygnatury wzoru.
Gdzieś w otchłani internetu wyczytałem, że wczesne 24 nie posiadały oznaczenia wzory i były na wyposarzeniu KOP itp.
Napisano
Witam. Szperając po alleDROGO natknąłem się na nr 353559 z wybitym WZ.24 i to wzbudziło we mnie ciekawość jak określić swój egzemplarz.

link do aukcji allegro ostanie zdj z numerami :)

http://allegro.pl/bagnet-polski-perkun-wz-24-magazyn-i5193930214.html
Napisano
no, to skomplikowana troche sprawa, ale postaram się Ci wyjaśnić.
Ten bagnet z allegro ma numer nabity nieco inna czcionka a i same litery sa nieco wieksze od tych fabrycznych. Ponadto bagnet nie posiada odbiorow fabrycznych i wojskowych. Widziałem kilka takich perkunów bez odbiorów, miały numery na jelcach lun na ostrzach jak ten. Prawdopodobnie są to egzemplarze uzupełniające i maja numery nabite w jednostkach wojskowych w miejsce zniszczonych egzemplarzy. Lub jest to jakas partia na eksport która nie została wysłana. W kazdym razie bagnet jest perkunem wz.24, ale nie jest to fabryczny numer.
Napisano
Może być jeszcze większe zamieszanie w głowie, gdy się spojrzy na dokładne cechy poszczególnych egzemplarzy.
Trzeba pamiętać, że po wprowadzeniu nowego wzoru produkcja nie była całkowicie w jednym momencie przestawiana, dlatego zdarzają się egzemplarze pośrednie" - czyli takie, przy których numer sugeruje inny wzór, niż rzeczywiście jest.
Spotkałem się właśnie z teorią, że część bagnetów wz. 24 po wprowadzeniu nowego wzoru (27) nie otrzymała odbiorów i miały to być egzemplarze zapasowe". W każdym razie wz. 27 jako pasujący do każdego karabinu a nie pasowany indywidualnie na pewno lepiej spełniał oczekiwania armii.
Napisano
Witam. Bagnecik posiada oryginalne okładki. Postaram się jutro wrzucić zdj z tego względu, iż bagnecik zostawiłem w rodzinnym domu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie