sonicsquad Posted April 27, 2015 Author Share Posted April 27, 2015 Wczoraj, 21 kwietnia, około godz. 15.00 mieszkaniec Sochaczewa podczas spaceru z dzieckiem w Kozłowie Biskupim w okolicach mostu na rzece Bzura natrafił na… niewybuch. Granat pochodzi z czasów Wielkiej Wojny (1914-15). Nie wiadomo, jak znalazł się w lesie. - Bardzo się przestraszyłem, było ze mną moje dziecko – opowiada Maciek, który przekazał nam wykonane na miejscu aparatem telefonicznym zdjęcia znaleziska. – Od razu pomyślałem, że to niewypał. Charakterystyczne były te dobrze widoczne kulki. Oddaliłem się i zadzwoniłem na policję. Przyjechała bardzo szybko, już po 10 minutach, i zabezpieczyła niewybuch. Policjanci potwierdzili przypuszczenia Maćka. – Dziwne było to, jak ten pocisk leżał, był przecież bardzo widoczny, leżał w całości na powierzchni ziemi. Policjanci podejrzewali, tak w rozmowie ze mną, że ktoś tę bombę podrzucił do lasu, mógł ją znaleźć podczas jakichś prac w ziemi, stwierdził, że nie ma zapłonu, więc, by nie robić sobie kłopotu, podrzucił do lasu. Ale to tylko prawdopodobny scenariusz, jak było naprawdę, nie wiadomo – opowiada sochaczewianin.Policja powiadomiła Jednostkę Wojskową z Inowrocławia i do czasu przyjazdu wojskowego patrolu rozminowania zabezpieczała teren. Udało się też ustalić, że niewybuch miał 30 cm długości i 12 cm średnicy. Następnie znaleziskiem zajęli się saperzy.Jak powiedział nam Paweł Rozdżestwieński, dyrektor Muzeum Ziemi Sochaczewskiej i Pola Bitwy nad Bzurą, niewybuch to rosyjski granat artyleryjski typu szrapnel do haubicy wzór 1909 lub 1910 kalibru 122 mm. Granat pochodzi z czasów Wielkiej Wojny (lata 1914-15).http://www.e-sochaczew.pl/sochaczew,niewybuch-z-wielkiej-wojny-w-kozlowie-biskupim,47579.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted April 30, 2015 Share Posted April 30, 2015 Nie wiadomo, jak znalazł się w lesie" - no ta, trochę dziwne, skąd to się mogło znaleźć pod Kozłowem Biskupim...Następnie znaleziskiem zajęli się saperzy" - no faktycznie mieli czym... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kriczer Posted April 30, 2015 Share Posted April 30, 2015 a jakby ktoś sobie na nogę upuścił i co by było?... Link to comment Share on other sites More sharing options...
vis1939 Posted April 30, 2015 Share Posted April 30, 2015 Taaa,a jakby se jakie dziecko zaczęło memlać te kulki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.