Skocz do zawartości

Kapsuła czasu , wegiel kamienny

TheAdam1978A

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po długim czasie.Nie wiem czy w dobrym dziale założyłem wątek. Pracuję w dwóch szkołach przedwojennych. W obu jest remont piwnic. No i jest okazja na odnalezienie ewentualnego kamienia węgielnego, kapsuły czasu. Jedną zbudowano w 1903 roku,piwnice obniżyliśmy prawie o pół metra, dysponuje Fisherem F2. Razem z dyrektorem historykiem staramy się odnaleźć pamiątki z przeszłości. Jednak bezskutecznie. Stąd mój wątek i prośba o pomoc. Gdzie szukać kamienia węgielnego w starych szkołach, czy była jakaś reguła na jego chowanie, fundamenty którejś ze ścian czy też przypadkowe miejsca? Szkoły znajdują się w pomorskim,na jednej jest tablica z niemieckim napisem kiedy ją postawiono, niestety wykrywka nie daje żadnego sygnału pod tablicą.Piwnice także penetrowałem ale bez rezultatu.Proszę kolegów o pomoc, gdzie szukać i czy jest pewność że jest coś w ogóle schowanego przez budowniczych? Z góry dzięki za pomoc i wskazówki.

Skąd pomysł, że wykrywacz pozwoli znaleźć kamień węgielny? Kamień jest z mamienia, więc nic z tego. Owszem, może dałoby się odszukać tzw. akt erekcyjny (jeśli był wmurowany), ale biorąc pod uwagę grubość ówczesnych murów - to też może być trudne.

viator01 (3980 / 13) 2015-04-23 08:45:51

Zakładam, że autorowi nie chodziło o konkurowanie z JSW, a odkrycie tzw kamienia węgielnego...

Z tym, to już do Adama, nie sądzę aby w każdym budynku takie coś było chowane- prędzej jakaś pamiątka po ekipie budowlanej. Z tym, że znów kłania" się zwyczajny budynek- to nie ratusz, kościół, remiza, itp...

A może być w .. dowolnie wybranym miejscu i zapewne nie w piwnicach :-)

Ja też nie dałem się zwieść tytułowi i od początku myślałem o kamieniu węgielnym, ale dawniej nie miał on specjalnej formy. Często był to pierwszy kamień jaki wmurowano, a niekiedy na takim kamieniu wpisywano nazwisko budowniczego. Czasami kamienie węgielne nie były umieszczane w fundamentach, ale wmurowywane jako ostatnie.
Polecam ciekawy tekst http://www.architektura.pomorze.pl/?art_id=642
A trzeba jeszcze wziąć pod uwagę to, że nie zawsze taki rytuał się odbywał.

Dzięki za zainteresowanie. Faktycznie trochę namieszałem z tym kamieniem choć spotkałem się w necie z takim określeniem odnoszącym się do aktu erekcyjnego czy też kapsuły. Dyrektor upiera się ,że coś musi być schowane. Chyba kieruje się znaleziskiem w szkole w Strzegomiu, ale tam kapsuła była w kamiennym sarkofagu wmurowanym w ścianę przy schodach na piętro. Dodatkowo wyobraźnię podkręca znaleziona w kanale wentylacyjnym zdekompletowana rakietnica walthera z 1936 roku i grot sztandaru ze swastyką. Także chce się szukać i znajdywać więcej:)

• 9 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie