TheAdam1978A Napisano 22 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2015 Witam po długim czasie.Nie wiem czy w dobrym dziale założyłem wątek. Pracuję w dwóch szkołach przedwojennych. W obu jest remont piwnic. No i jest okazja na odnalezienie ewentualnego kamienia węgielnego, kapsuły czasu. Jedną zbudowano w 1903 roku,piwnice obniżyliśmy prawie o pół metra, dysponuje Fisherem F2. Razem z dyrektorem historykiem staramy się odnaleźć pamiątki z przeszłości. Jednak bezskutecznie. Stąd mój wątek i prośba o pomoc. Gdzie szukać kamienia węgielnego w starych szkołach, czy była jakaś reguła na jego chowanie, fundamenty którejś ze ścian czy też przypadkowe miejsca? Szkoły znajdują się w pomorskim,na jednej jest tablica z niemieckim napisem kiedy ją postawiono, niestety wykrywka nie daje żadnego sygnału pod tablicą.Piwnice także penetrowałem ale bez rezultatu.Proszę kolegów o pomoc, gdzie szukać i czy jest pewność że jest coś w ogóle schowanego przez budowniczych? Z góry dzięki za pomoc i wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 23 Kwiecień 2015 Share Napisano 23 Kwiecień 2015 Skąd pomysł, że wykrywacz pozwoli znaleźć kamień węgielny? Kamień jest z mamienia, więc nic z tego. Owszem, może dałoby się odszukać tzw. akt erekcyjny (jeśli był wmurowany), ale biorąc pod uwagę grubość ówczesnych murów - to też może być trudne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 23 Kwiecień 2015 Share Napisano 23 Kwiecień 2015 viator01 (3980 / 13) 2015-04-23 08:45:51Zakładam, że autorowi nie chodziło o konkurowanie z JSW, a odkrycie tzw kamienia węgielnego...Z tym, to już do Adama, nie sądzę aby w każdym budynku takie coś było chowane- prędzej jakaś pamiątka po ekipie budowlanej. Z tym, że znów kłania" się zwyczajny budynek- to nie ratusz, kościół, remiza, itp...A może być w .. dowolnie wybranym miejscu i zapewne nie w piwnicach :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 23 Kwiecień 2015 Share Napisano 23 Kwiecień 2015 Ja też nie dałem się zwieść tytułowi i od początku myślałem o kamieniu węgielnym, ale dawniej nie miał on specjalnej formy. Często był to pierwszy kamień jaki wmurowano, a niekiedy na takim kamieniu wpisywano nazwisko budowniczego. Czasami kamienie węgielne nie były umieszczane w fundamentach, ale wmurowywane jako ostatnie.Polecam ciekawy tekst http://www.architektura.pomorze.pl/?art_id=642A trzeba jeszcze wziąć pod uwagę to, że nie zawsze taki rytuał się odbywał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheAdam1978A Napisano 23 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2015 Dzięki za zainteresowanie. Faktycznie trochę namieszałem z tym kamieniem choć spotkałem się w necie z takim określeniem odnoszącym się do aktu erekcyjnego czy też kapsuły. Dyrektor upiera się ,że coś musi być schowane. Chyba kieruje się znaleziskiem w szkole w Strzegomiu, ale tam kapsuła była w kamiennym sarkofagu wmurowanym w ścianę przy schodach na piętro. Dodatkowo wyobraźnię podkręca znaleziona w kanale wentylacyjnym zdekompletowana rakietnica walthera z 1936 roku i grot sztandaru ze swastyką. Także chce się szukać i znajdywać więcej:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 23 Kwiecień 2015 Share Napisano 23 Kwiecień 2015 Ino tylko zamiast kamień węgielny napisałeś węgiel kamienny.To jakby szczać w piwnicy albo pić w Szczawnicy. :DPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheAdam1978A Napisano 23 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2015 Jeszcze lepiej , nawet nie zauważyłem :( Tak się kończy zakładanie wątków na śpiąco :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuki Napisano 23 Kwiecień 2015 Share Napisano 23 Kwiecień 2015 Szukaj w północno-wschodnim narożniku budynku. Historia kamienia węgielnego wiąże się z Jezusem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maksiu Napisano 6 Luty 2016 Share Napisano 6 Luty 2016 Szczęściarzhttp://www.nowiny24.pl/wiadomosci/przemysl/art/9369847,mieszkaniec-gm-kanczuga-uhonorowany-za-przekazanie-kapsuly-czasu,id,t.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 6 Luty 2016 Share Napisano 6 Luty 2016 My taką zostawiliśmy na erenie" SGO Polesie:)Sygnał piękny mimo że głębokoW środku czeka niespodzianka:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.