PAWEL*STRC Napisano 22 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2015 Witam, mam takie pytanie otóż piszę pracę na temat Korpusu Ochrony Pogranicza II RP i potrzebuję jakichś ciekawych książek na ten temat, w moich miejskich bibliotekach zbytnio nic nie ma niestety...może ma ktoś książki dotyczące struktury organizacyjnej, przyczyn powołania i podstawowych zadań KOP? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammuratow Napisano 22 Kwiecień 2015 Share Napisano 22 Kwiecień 2015 Witam,Znalazłem kilka ciekawych tytułów. Najpierw te, które można jeszcze kupić:- Jabłonowski Marek - Wywiad KOP-u, 1924-39 Warszawa: ASPRA-JR, 2003- Jabłonowski Marek - KOP 1924-39: wybór dokumentóe Warszawa, Pułtusk: Wyższa Szk.Humanistyczna, 2001- Instrukcja służby KOP Warszawa: Wyd,UW, 2010I kilka tytułów, których nie ma w sprzedaży:- Pomorski Janusz - KOP w obronie Rzeczypospolitej Pruszków: Ajaks, 1998- Prochwicz Jerzy - Formacje KOP-u Warszawa: Neriton, 2003- Kawaleria KOP-u Warszawa: Edipresse, 2013- Jabłonowski Marek - Formacja specjalna: KOP 1924-39 Warszawa: ASPRA-JR, 2003Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Kwiecień 2015 Share Napisano 22 Kwiecień 2015 Też się przyda: http://pbc.biaman.pl/dlibra/docmetadata?id=11747&from=publication Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 22 Kwiecień 2015 Share Napisano 22 Kwiecień 2015 Paweł- to http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=86&t=13778&start=0 zapewne widziałeś :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWEL*STRC Napisano 22 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2015 dzięki panowie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzypol1 Napisano 23 Kwiecień 2015 Share Napisano 23 Kwiecień 2015 Na początek proponuję poniższe książki:Dominiczak Henryk, Granica wschodnia Rzeczypospolitej Polskiej w latach 1919-1939, Warszawa 1992, s. 288. Biernat Florian, Rola Korpusu Ochrony Pogranicza w ochronie polskiej granicy wschodniej i wojnie obronnej 1939 roku, Szkice z dziejów wojskowych Polski w latach 1918 – 1939, red. Benon Miśkiewicz, Poznań 1979, s. 51 – 102. Dadzą one pogląd na temat i będziesz mógł szukać dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 24 Kwiecień 2015 Share Napisano 24 Kwiecień 2015 Za czasów moich studiów pisząc licencjaty nie brało się na tapetę tematu od dawna opisanego, tylko nowy (dotąd niezbadany) i nie przepisywało się informacji z 10 książek, żeby powstała 11, tylko działało na źródłach. Ale cóż - czasy najwyraźniej się zmieniły. Teraz niektórzy profesorowie (będący promotorami magisterek i licencjatów) dokonują plagiatów, a jak ktoś ze splagiatowanych podniesie publicznie ten problem, to zostanie zakrzyczany przez samego zainteresowanego i jego kumpli, że jak on - bez dorobku - śmie w ogóle szkalować tak utytułowanego i płodnego autora jak PAN PROFESOR.Taka osobista refleksja. Można się nie zgodzić - co nie zmieni moich odczuć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWEL*STRC Napisano 24 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2015 niestety kolego większość materiałów została już opisana a skoro interesuje się tym tematem to nie widzę sensu brać niczego na siłę bo nie o to w tym chodzi, dzisiaj są takie czasy, że większość osób zamiast pisać to kupuje prace licencjackie. Mam w swoich zbiorach tzw. Kalendarze podoficerskie z lat 1937-1939 w których zawarte są ciekawe informacje i na pewno wykorzystam je do pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 25 Kwiecień 2015 Share Napisano 25 Kwiecień 2015 Doceniam szczerość :-) To fajnie, że źródła też wykorzystasz. Nie twierdzę, że z książek korzystać nie można - ale dla mnie przy badaniach zawsze źródła będą pierwsze. I zawsze temat niezbadany lub słabo zbadany (względnie: nowe spojrzenie na z dawna znane kwestie) będzie ciekawszy od kolejnej pracy na temat xyz. Ale taki jest mój gust, a o gustach podobno się nie dyskutuje. Chcesz też opisać udział KOP w walkach we IX 1939 r.?Przy okazji spytam: jakie są teraz wytyczne nt. liczby stron licencjatu? Podobno uległy one uszczupleniu". Ja tam generalnie jestem za zniesieniem obowiązku pisania licencjatów i magisterek- zamiast tego egzamin z wiedzy. To już będzie kupić trudniej niż wydruk pracy lic. lub mgr. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWEL*STRC Napisano 25 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2015 teraz piszę o strukturze organizacyjnej i zadaniach KOP a dopiero w trzecim rozdziale mam Wrzesień 1939, co do egzaminu wiedzy to na podstawie pracy jest dany kandydat pytany do tego pytania z kierunku i specjalności ;) co do pracy to nie ma określonych jako takich wymogów minimum to jest 50 stron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.