Luckey13 Napisano 22 Kwiecień 2015 Autor Napisano 22 Kwiecień 2015 Jak w temacie, co to jest, stara baśń nie jest mi obca, ale przedmiot to dla mnie zagadka:)
Luckey13 Napisano 22 Kwiecień 2015 Autor Napisano 22 Kwiecień 2015 Jak w temacie, co to jest, stara baśń nie jest mi obca, ale przedmiot to dla mnie zagadka:)
Luckey13 Napisano 22 Kwiecień 2015 Autor Napisano 22 Kwiecień 2015 A, i drugi przedmiot, zapomniałbym, wąż owinięty wokół miecza, ten pierwszy jest z aluminium, ten z wężem z innego metalu.
pawel_breslau Napisano 22 Kwiecień 2015 Napisano 22 Kwiecień 2015 Moim skromnym zdaniem ten 2 przedmiot to oznaczenie medyczne, tzw. eskulap. Te wagi mogą świadczyć o farmaceucie, inaczej aptekarzu?http://www.google.pl/search?q=eskulap&biw=1366&bih=548&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=1Uk3Vav5JsSosAGQ7IGoCA&ved=0CAYQ_AUoAQCo do pierwszego przedmiotu to nie pomogę.Pozdrawiam.PawełPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 10:39 22-04-2015
Luckey13 Napisano 22 Kwiecień 2015 Autor Napisano 22 Kwiecień 2015 Faktycznie wygląda jak eskulap, ale wydaje mi się, że to jest miecz, nie laska - trudno powiedzieć, czy ten łuk w górnej części to fragment wagi, czy garda, w każdym razie mi bardziej to na miecz wygląda, widać grań.
torba5 Napisano 22 Kwiecień 2015 Napisano 22 Kwiecień 2015 Matrycaforma do odlewania czcionek z metalu lub kopia wykonana z oryginalnej formy typograficznej o lustrzanym układzie elementów drukujących przeznaczona do odlewu stereotypów – form metalowych, gumowych lub z masy plastycznej stanowiących odbicie składu typograficznego służącego do druku wielkich nakładów na maszynach drukarskich.
Luckey13 Napisano 22 Kwiecień 2015 Autor Napisano 22 Kwiecień 2015 Mniejsza z terminologią, wolałbym się dowiedzieć co to jest i jakie ma przeznaczenie, a nie jak się nazywa, bo to mi nic nie daje, poza wiedzą czym to nie jest.Nie jest to też banan ani nawet alus, choć materiał podobny.
torba5 Napisano 22 Kwiecień 2015 Napisano 22 Kwiecień 2015 no dobrze to po chłopskuposiadasz matrycę do druku typograficznego (druk wypukły)która była montowana w szpalcie być może z innymi czcionkami lub też nie ,któraż to szpalta montowana była do maszyny drukarskiej ,przez ową maszynę przechodził papier, na twoją matrycę nadawana była farba ,któraż to jako że jest w odbiciu lustrzanym na papier odbijała się już czytelnie ,i wychodziła nam jak w przypadku twoim najprawdopodobniej było pierwsza strona do książki Stara baśń mam nadzieję że zaspokoiłem ciekawość twoją i rządzę wiedzy pozdrawiam
Pytanie
Luckey13
Jak w temacie, co to jest, stara baśń nie jest mi obca, ale przedmiot to dla mnie zagadka:)
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.