Skocz do zawartości
  • 0

Blaszka z napisem stara baśń" - negatyw, fragment jakiejś matrycy?

Luckey13

Pytanie

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Moim skromnym zdaniem ten 2 przedmiot to oznaczenie medyczne, tzw. eskulap. Te wagi mogą świadczyć o farmaceucie, inaczej aptekarzu?

http://www.google.pl/search?q=eskulap&biw=1366&bih=548&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=1Uk3Vav5JsSosAGQ7IGoCA&ved=0CAYQ_AUoAQ

Co do pierwszego przedmiotu to nie pomogę.
Pozdrawiam.
Paweł

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 10:39 22-04-2015
Napisano
Faktycznie wygląda jak eskulap, ale wydaje mi się, że to jest miecz, nie laska - trudno powiedzieć, czy ten łuk w górnej części to fragment wagi, czy garda, w każdym razie mi bardziej to na miecz wygląda, widać grań.
Napisano

Matryca
forma do odlewania czcionek z metalu lub kopia wykonana z oryginalnej formy typograficznej o lustrzanym układzie elementów drukujących przeznaczona do odlewu stereotypów – form metalowych, gumowych lub z masy plastycznej stanowiących odbicie składu typograficznego służącego do druku wielkich nakładów na maszynach drukarskich.

Napisano
Mniejsza z terminologią, wolałbym się dowiedzieć co to jest i jakie ma przeznaczenie, a nie jak się nazywa, bo to mi nic nie daje, poza wiedzą czym to nie jest.
Nie jest to też banan ani nawet alus, choć materiał podobny.
Napisano
no dobrze to po chłopsku
posiadasz matrycę do druku typograficznego (druk wypukły)
która była montowana w szpalcie być może z innymi czcionkami lub też nie ,któraż to szpalta montowana była do maszyny drukarskiej ,przez ową maszynę przechodził papier, na twoją matrycę nadawana była farba ,któraż to jako że jest w odbiciu lustrzanym na papier odbijała się już czytelnie ,i wychodziła nam jak w przypadku twoim najprawdopodobniej było pierwsza strona do książki Stara baśń
mam nadzieję że zaspokoiłem ciekawość twoją i rządzę wiedzy
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie