Skocz do zawartości
  • 0

Stare matryce

tiquet

Pytanie

Napisano

Witam,
Chciałbym się dowiedzieć z jakiego okresu mogą pochodzić te matryce oraz do czego były używane. Mam ich kilkanaście sztuk, różnych. Jedne wykonane są z ołowiu, inne z cyny/cynku?, a niektóre mają dodatkowo cienką warstwę z blachy miedzianej. Wszystkie przymocowane są do deseczek.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Odlewane matryce drukarskie nabite na klocki z twardego drewna np. dębiny lub buczyny. Służyły do druku ilustracji reklam gazetowych np. maszyn rolniczych (McCormick, zob. http://pl.wikipedia.org/wiki/McCormick). Druga była zapewne reklamą pieców centralnego ogrzewania, a trzecia...? Brakuje tekstów, które przez zecera były składane oddzielnie.

Pzdr
Napisano
Teraz są lustrzanym odbiciem. tiquet napisał: zapomniałem dodać że zdjęcia są odbiciami lustrzanymi (przerzuciłem je w poziomie).

Pzdr
Napisano

Witam,
Chciałbym się dowiedzieć z jakiego okresu mogą pochodzić te matryce oraz do czego były używane. Mam ich kilkanaście sztuk, różnych. Jedne wykonane są z ołowiu, inne z cyny/cynku?, a niektóre mają dodatkowo cienką warstwę z blachy miedzianej. Wszystkie przymocowane są do deseczek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie