Jump to content
  • 0

Co to za sygnet

Blaszczu

Question

Proszę o pomoc w identyfikacji tego sygnetu.Złoty waga 9,64 grama,średnica 19-20mm.Oczko w środku czarne bardzo błyszczące,a na wierzchu siwawe matowe z dziwnym inicjałem trudnym do rozszyfrowania.Nie ma bicia próby.Wygląda na dość stary.Dzięki za pomoc.Doślę jeszcze dwa zdjęcia.Pzdr.

18 answers to this question

Recommended Posts

moim zdaniem to przełom XIX I XX w. Znajomy fachowiec mówi że pieczątek" raczej nie używano już po ~1850, pewnie są wyjątki. To piękny przedmiot prawdopodobnie złoty może carski (rosyjski) sygnet pieczętny.

myślę że jeżeli to jest nieco starsze, tak przełom XVII i XIX w. piękny przedmiot warto uzbroić się w cierpliwość. Ja myślę że może być carski"

znaczy radzieckie ? eeee nie spotkałem się aby radzieccy podczas IIWW mieli sygnety pieczętne ze złota :) może mieli :)

Z pewnością nie radziecki, choć jakiś sowiecki oficer z przedrewolucyjną przeszłością" mógł taki nosić. Ewentualnie zwykły sołdat, który traktował to po prostu jako kawałek złota na palec.. Natomiast przedmiot ma swoje lata- Podobnie jak przedpiśca, nie wykluczałbym początku XIX stulecia.

Odcisk wykonuje się w plastelinie, a zdjęcie powinno być ostre. .To co widać jako ubytki przypomina zwężenie sygnetu" - zmniejszenie/powiększenie pierścionka/obrączki wykonane przez fachowca nie pozostawia widocznych śladów.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information