tyfus Napisano 25 Marzec 2015 Napisano 25 Marzec 2015 ani guzik ani zapinka.po mojemu pieczątka inicjałowa A F
pawek121 Napisano 25 Marzec 2015 Autor Napisano 25 Marzec 2015 Jakieś informacje tej pieczątki ? mi to przypomina trochę zapinkę od koszuli albo coś takiego.
pawek121 Napisano 25 Marzec 2015 Autor Napisano 25 Marzec 2015 Proszę kolejne zdjęcie, żadnych napisów z pod spodu nic.
pawek121 Napisano 25 Marzec 2015 Autor Napisano 25 Marzec 2015 No ok, jakieś informacje dotyczące tej pieczątki ?
pawek121 Napisano 25 Marzec 2015 Autor Napisano 25 Marzec 2015 Witam,Ktoś coś wie na ten temat i chciałby się ze mną tym podzielić ?NA przodzie iniciały F.A , kotwica ze strzałą ? Co to być może ?
pawek121 Napisano 26 Marzec 2015 Autor Napisano 26 Marzec 2015 A nie przypomina to trochę zapinki od mankietu ?
jarzabek Napisano 26 Marzec 2015 Napisano 26 Marzec 2015 od rozporka.a na serio to główny przycisk wyrzutni rakietowych RSD-10 Pionier (SS-20) a FA oznacza Fuck Americans.przepraszam, ale nie moge sie powstrzymac
viator01 Napisano 26 Marzec 2015 Napisano 26 Marzec 2015 Na poważnie może to być coś na kształt gmerku
pawek121 Napisano 26 Marzec 2015 Autor Napisano 26 Marzec 2015 Jarząbek, nie rozumiem kompletnie twojej Wypowiedzi, ani tego co cię tak śmieszy. Chcę się dowiedzieć wszystko na temat tej pieczątki, lubię wiedzieć co mam w posiadaniu.
tyfus Napisano 26 Marzec 2015 Napisano 26 Marzec 2015 jaki związek może mieć kotwica (nie podlega dyskusji symbol) ze strzałą (być może trochę ją przypomina) ? póki co skojarzenie tych dwóch symboli nie ma większego sensu... gmerk? byś może - wtedy sprawa się bardziej komplikuje, bo dojście czyim był raczej niemożliwe. wracając do rakiet... :) bo mnie nie dziwi... ani guzik ani zapinka. po mojemu pieczątka inicjałowa A F" mi to przypomina trochę zapinkę od koszuli albo coś takiego" pieczątka" A nie przypomina to trochę zapinki od mankietu ?" i w sumie: gadaj dupa z Panem, na wieki wieków, amen."
viator01 Napisano 26 Marzec 2015 Napisano 26 Marzec 2015 Ja pomyślałem, że to może wskazówka kompasu - wtedy by jakoś pasowało do siebie Ale podsumowanie trafne - nie ma co :)
tyfus Napisano 26 Marzec 2015 Napisano 26 Marzec 2015 a widzisz !kotwica i wskazówka kompasu (taka uproszczona wersja) - jak najbardziej by pasiło do jakiego maryniarza :)tylko co taki mógł stemplować?chyba, że to nostalgiczne, ziemno-lądowe nawiązanie do służby w marynarce w młodszym wieku?możemy sobie tak gdybać i puszczać wodze fantazji.
viator01 Napisano 26 Marzec 2015 Napisano 26 Marzec 2015 Na pewno ciężko będzie stwierdzić do kogo należała pieczęć (bo tym jest ten przedmiot). Można zakładać z całą pewnością, że chodzi o tzw. pieczęć prywatną lub inicjałową, które były powszechne także wśród mieszczan od XVIII wieku. Element graficzny najprawdopodobniej dodany po to, by odróżnić ją od innych z takimi inicjałami, albo wskazać np. na profesję użytkownika. Takie pieczęcie były używane do stemplowania np. korespondencji, albo dokumentów. Często zapewne tylko były to takie snobistyczne fanty bogatszych ludzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.