Skocz do zawartości

33pp i 18dp

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 65
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Moja odpowiedż również. Wklejam fotografię wykonaną na cmentarzu wojskowym w Łomży w latach 70 ubiegłego wieku .
Dalsze informacje:
http://www.lomza.pl/index.php?wiad=496
pozdrawiam.

Napisano
Bardzo dziękuję za przekazane informacje. Czegoś tu jednak nie rozumiem. Z napisu na odsłoniętej tablicy wynika, że: W TYM MIEJSCU NA BYŁYM CMENTARZU GARNIZONOWYM, ZNAJDOWAŁA SIĘ KWATERA WOJENNA, W KTÓREJ ZOSTAŁO POCHOWANYCH 444 ŻOŁNIERZY". Z kolei w dalszym akapicie autorzy tekstu z podanej strony internetowej piszą: Przed rozpoczęciem budowy kościoła pod wezwaniem Miłosierdzia Bożego prochy poległych żołnierzy przeniesiono na miejsce gdzie jest obecnie ołtarz, przy którym Ojciec Święty Jan Paweł II odprawiał w 1991 roku Mszę Świętą".
Gdzie są w takim razie szczątki tych 444 żołnierzy?
Napisano
Pomieści,tylko to są jakieś... jaja! Szczątki 444 polskich żołnierzy to raczej nie jest wkład" do jakiegoś tam kopca. Na kwaterze wojennej tablica z nazwiskami poległych, ich szczątki w innym miejscu jako fundament ołtarza paqpieskiego". Rozdwojenie jaźni, czy swoista schizofrania? Tego nie było nawet za komuny...
Napisano
Zbyt dużo pytań i do niewłaściwego adresata.
Pytałeś o miejce pochówku żołnierzy z 39 roku - odpowiedziałem.
Gdzie są szczątki 444 polskich żołnierzy - również.
Myślę, że przy odrobinie dociekliwości uda Ci się dowiedzieć co za ludzie" udzielili zgody na aki numer" - nie są to odległe czasy, nie było wojen i raczej nikt nie niszczył takich dokumentów.
Od siebie dodam - prawdopodobnie ostatni pochówek - ekshumowanych zwłok 27 żołnierzy 33 p.p. odnalezionych na terenie byłej stacji kolejki wąskotorowej w Nowogrodzie - odbył się w 1974 roku.
Nie zamierzam oceniać moralnego aspektu likwidacji cmentarza i budowy na jego miejscu kościoła, czy też grzebania zwłok bohaterów w kopcu stanowiącym podstawę ołtarza. Myślę , że każdy z czytających te słowa ma wyrobione własne zdanie na ten temat.
Na tym proponuję zakończyć dyskusje na temat cmentarza wojskowego w Łomży.
Napisano
Myślę Leszku, że jednak nie masz racji. W kopcu wielkiego ołtarza" złożone zostały resztki z tego co wykopano" z cmentarza wojskowego. Resztę, w znakomitej większości, odkupili studenci medycyny z Łomży i nie tylko. Winnym tego przykrego i bulwersującego faktu jest były proboszcz obecnej parafii p.w. Bożego Ciała (znany miejscowym jako wielki dobrodziej:-)) i t. zw. hieny cmentarne, czyli my, dzieci, które znajdowały resztki ludzkie na całym terenie obecnego parku im. Jana Pawła II. Byłem świadkiem palenia w ognisku (nie wiedzieli czyniący co czynią) dziesiątek nieśmiertelników wszelakiej proweniencji znalezionych na placu budowy kościoła. Jeśli komuś mało faktów, mogę przedstawić foto znalezionego przez mojego psa czerepu czaszki z przestrzeliną w okolicy skroni na wspomnianym terenie. Ze wspomnień mojego dziadka wiem, że w XX-leciu międzywojennym na tym cmentarzu chowano szczątki żołnierzy i wszystkich związanych z wojskiem, którzy w zdecydowanej większości popełnili np. samobójstwo, lub na których w owym okresie wykonano wyrok śmierci.
Napisano
Michale, jak się domyślasz chciałem uniknąć dalszego ciągnięcia śliskiego" tematu. Obaj doskonale wiemy jak to wszystko wyglądało. Jak widzimy wersja oficjalna w większości przypadków ma niewile wspólnego z prawdą.
Napisano
Chyba najlepsze opracowania na temat działań 33 pp są Leszka Taborskiego. W iemi Łomżyńskiej" nr 6 z 2001 roku jest jego artykuł Łomżyński pułk broni Łomży". Pozycję tę kupiłem w tym miesiącu w księgarni w Łomży, nie wiem przy jakiej ulicy. Obok jest duży kościół. Następna pozycja Łomża - Jednaczewo - Nowogród" została wydana w 1999 roku przez muzeum w Łomży, opisuje działania 33 pp w dniach 1 - 13 września
  • 1 year later...
Napisano

Czas odkurzyć temat. Myślę,że kilka fotek nie zaszkodzi?
NAC - Jubileusz 10-lecia sprawowania dowództwa 18 DP przez gen. bryg. Czesława Młot-Fijałkowskiego . Przywitanie jubilata gen. Czesława Młot-Fijałkowskiego z byłymi oficerami 18 DP w Łomży - 3 kwiecień 1939"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie