Skocz do zawartości

Wrocław

poldek175

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Aż się łezka w oku kręci.

http://vimeo.com/117385028

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 10:54 08-03-2015
Napisano
Jeśli ktoś chce jeszcze resztki dawnej Wenecji Północy zobaczyć to w ogóle radzę się pospieszyć, bo biorąc pod uwagę to co się w mieście obecnie wyprawia jeszcze parę lat i z centrum znikną wszystkie drzewa a każdy wolny skrawek przestrzeni zajmą zasłaniające zabytki stalowo-szklano-betonowe bunkry pokroju Narodowego Forum Muzyki.
Napisano
...albo nowy gmach Biblioteki Uniwersyteckiej przy ul. Joliot-Curie (na którego wyposażenie - nawiasem mówiąc - ciągle brakuje uniwerkowi okrągłe 50 mln złotych).
Ale z drugiej strony, magius28 - taki Max Berg (ten od wiadomej hali) miał ideę zburzyć wszystkie kamienice w Rynku i postawić w ich miejscu wieżowce - na szczęście zdążył wcielić w życie tylko jeden projekt - i na rogu Rynku i pl. Solnego mamy gmach wiadomego banku.
Napisano
Budynek dawnego Stadtische Sparkasse pasuje do rynku jak pięść do nosa to prawda, jednak trzeba brać pod uwagę, że w tamtych czasach było nieco inne podejście do tematu.

Mnie bardziej biega o to co się dzieje obecnie - z jednej strony nie mogę wymienić okien w domu bo dzielnica pod nadzorem konserwatorskim, z drugiej stawiają kwiatki typu NFM, biblioteka, czy biurowiec przy Zamkowej, który właśnie zaczynają budować.
Napisano
Yeti ale ty mnie dzisiaj męczysz :D

No dobra nie dzielnica, tylko osiedle, a konkretniej Zacisze.

Cytat (może nie dosłowny ale sens oddający) z ulotki jakiej resztki do dnia dzisiejszego wiszą na tablicach ogłoszeniowych Rady Osiedla:

W związku z objęciem osiedla nadzorem miejskiego konserwatora zabytków informujemy, że wszelkie zmiany mające istotny wpływ na wygląd budynków pochodzących z przed 1945 r. (wymiana stolarki okiennej, pokryć dachowych, drzwi zewnętrznych, futryn, obramowań, ogrodzeń pochodzących z przed 1945 r.) należy konsultować i uzgadniać z Urzędem Miejskiego Konserwatora Zabytków.
Napisano
Nie, nie męczę Cię :-)

Robię za dużo rzeczy na raz i zrozumiałem, że piszesz o Dzielnicy Czterech Wyznań vs NFM, przebudowa Zamkowej i takie tam :-)

Zacisze jest objęte nadzorem Hawrylakowej?
Fiu fiu.. wyrazy współczucia...
Napisano
Jako mieszkaniec nieodległego od Zacisza Biskupina w te pędy zaczynam robić remont - też mieszkam w budynku sprzed 1945 r. i nie będę czekał, aż mi powieszą taką kartkę jak magiusowi :D
Napisano
Całe szczęście,że podobnie jak Leuthen nie miałem takich problemów w budynku Richarda Konwiarza przy Alei Pracy...
Choć to już historia.
Napisano
Leuthen (1105 / 49) 2015-03-11 14:00:07

To ja z Tobą nie gadam...
Chyba, że byłeś za budową ( obojętnie w jakiej formie ) mostu...

Ale Was pokara i np http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/3780959,dutkiewicz-nie-widze-powodu-by-nie-budowac-przy-stadionie-olimpijskim-termin-na-negocjacje-minal,id,t.html

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 14:13 11-03-2015
Napisano
Leuthen (1105 / 49) 2015-03-11 14:00:07
Jako mieszkaniec nieodległego od Zacisza Biskupina w te pędy zaczynam robić remont - też mieszkam w budynku sprzed 1945 r. i nie będę czekał, aż mi powieszą taką kartkę jak magiusowi :D"

Leuthen, nie chcę cię martwić, ale z tego co wiem nadzorem konserwatorskim objęta jest cała Wielka Wyspa. Więc może po prostu ci to umknęło.
Tak po prawdzie wszystko zależy od sąsiadów, jak są świnie i mogą donieść, to bezpieczniej nic nie ruszać, jak są spoko, to można remontować. Hawrylakowa przecież d... z za biurka już od lat nie rusza.
Napisano
Czlowieksniegu, a cóż jest powodem, że skazujesz mnie na towarzyski bojkot? :) Mój wpis był żartobliwy - kuć zabytkowych murów czy wstawiać plastików w okna na pewno nie zamierzam :) A za budową mostu (chyba tego po południowej stronie Wielkiej Wyspy, bo o innym nie słyszałem) byłem, jestem i będę. Takie plany mieli już Niemcy (podobnie, jak zastąpienie Mostu Zwierzynieckiego znacznie szerszą przeprawą, a przecież 75 lat temu ruch samochodowy był dużo mniejszy niż dziś).

Magius - całkiem możliwe, że mi to umknęło. O moich sąsiadach długo by opowiadać - niektórzy fajni, niektórzy nie, jak to w życiu ;)
Napisano
Leuthen (1106 / 49) 2015-03-14 10:53:32

Oj tam, oj... będzie Pan zadowolony...

Ja po prostu, gdy jadę na WW jasna tętnicza mnie zalewa...
Zwłaszcza po modernizacji" C-Skłodowskiej...

A np w poniedziałek późnym popołudniem, z potężnym niedoczasem, będę musiał się na WW wbić...

Jedyne, co mnie czasem odrobinę pociesza, to wizja remontu Mostu Zwierzynieckiego...
Napisano

Też coś dam od siebie. Skrzyżowanie ulic Legnickiej i Poznańskiej. Nie pokazany w filmie zniszczony kościół Św. Pawła, tu na zdjęciu niezbyt w skali.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie