amciaa Napisano 26 Luty 2015 Autor Napisano 26 Luty 2015 Witam!Spotkał się ktoś z czymś takim? Sztuka okopowa, dzieło złotnika? Raczej to drugie.. Wykopane w głębi lasu. Naczynie jest ze srebra, napisy: 21 Februar 1894 a z drugiej strony Alice.PozdrawiamT.
zakrywca Napisano 27 Luty 2015 Napisano 27 Luty 2015 jeżeli w lesie nie było okopów to może nie być sztuka okopowa ; ) niemniej wygląda na jednostkowy wyrób pamiątkowy.
Czlowieksniegu Napisano 27 Luty 2015 Napisano 27 Luty 2015 Dziś, to już chyba ylko" Alicja i darczyńca wie, z czym miłym się dla nich data 21 lutego 1894 roku kojarzy....
zakrywca Napisano 27 Luty 2015 Napisano 27 Luty 2015 pytanie tylko czy to jest w ogóle filiżanka, bo brzeg jakiś obszarpany. i wydaje się że nie ma płaskiego dna? może to odpruta część od czegoś większego?
Catadero Napisano 27 Luty 2015 Napisano 27 Luty 2015 Wśród XIX/XX wiecznych średnio i dobrze sytuowanych rodów pruskich (może niemieckich także) był zwyczaj ofiarowania na urodziny srebrnych wyrobów-kubeczków, czarek, talerzyków z inicjałami/herbami ofiarodawców i datą. Przy czym dzień i miesiąc dotyczyły jubilata a rok był rokiem, w którym ofiarowanie miało miejsce.
Catadero Napisano 27 Luty 2015 Napisano 27 Luty 2015 Kilkakrotnie natrafiłem na takie pamiątki (kilka sztuk z tym samym dniem i miesiącem a roczniki kolejne-różne). Zawsze były to srebra.
Catadero Napisano 27 Luty 2015 Napisano 27 Luty 2015 Zanim te kubeczki itp. zmieniły kolejny raz właściciela-przerysowywałem grawerkę i daty. (daty, z pewnych względów-ukryłem).C.
Pytanie
amciaa
Witam!
Spotkał się ktoś z czymś takim? Sztuka okopowa, dzieło złotnika? Raczej to drugie.. Wykopane w głębi lasu. Naczynie jest ze srebra, napisy: 21 Februar 1894 a z drugiej strony Alice.
Pozdrawiam
T.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.