LeszekS Napisano 10 Listopad 2025 Napisano 10 Listopad 2025 W dniu 23.06.2025 o 11:53, formoza58 napisał: Kraków, róg ulic F.Straszewskiego i Jabłonowskich.
kruczalawieslaw Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Oto zdjęcie Aleksandra Kuleszy z Karczaka - osady koło Trzciannego Urodził się około roku 1906. Zamordowany w Twerze, pochowany w Miednoje. Zdjęcie pokolorowałem częściowo z pomocą AI. W innym miejscu na tym forum zamieściłem zdjęcie Aleksandra, gdy odbywał służbę wojskową. Mam trzy pytania: 1) Na którym końcu sznura znajdował się gwizdek? 2) Co oznacza ósemka na naramienniku? Sądzę, że Aleksander pełnił służbę na terenie Trzciannego, a więc w powiecie białostockim. 3) O czym świadczy widoczny rodzaj patki na kołnierzu? Jeśli popełniłem jakieś błędy w koloryzacji, proszę o wskazanie.
combo Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 3 godziny temu, kruczalawieslaw napisał: Oto zdjęcie Aleksandra Kuleszy z Karczaka - osady koło Trzciannego Urodził się około roku 1906. Zamordowany w Twerze, pochowany w Miednoje. Zdjęcie pokolorowałem częściowo z pomocą AI. W innym miejscu na tym forum zamieściłem zdjęcie Aleksandra, gdy odbywał służbę wojskową. Mam trzy pytania: 1) Na którym końcu sznura znajdował się gwizdek? 2) Co oznacza ósemka na naramienniku? Sądzę, że Aleksander pełnił służbę na terenie Trzciannego, a więc w powiecie białostockim. 3) O czym świadczy widoczny rodzaj patki na kołnierzu? Jeśli popełniłem jakieś błędy w koloryzacji, proszę o wskazanie. Ad 2. W necie piszą, że po 1922 cyframi arabskimi na naramienniku oznaczano przynależność do okręgu policji. Cyfra 8 była identyfikatorem Okręgu Lwowskiego (obejmował swym zasięgiem teren województwa lwowskiego). Ad 3. Zgodnie z patka, jaką pokazujesz należy do
Rekomendowane odpowiedzi