predi888 Napisano 7 Luty 2015 Autor Share Napisano 7 Luty 2015 Elekreoliza z użyciem zasilacza komputerowego. Przedmiot na pożarcie - blacha ocynkowana.Przedmiot do czyszczenia -nakładka na gęsi.Niby standardowa elektroliza, owej blachy używam zawsze. W tym wypadku sam proces był bardzo mocny (silnie bomblowało). Po wyciągnięciu fanta z roztworu nie mogłem się nadziwić. Został on czymś pokryty. Nie jest stal wyczyszczona do 0, ale jakiś nalot bądź powłoka. Nawet szczotką na kątówce nie szło tego zedrzeć.Czyżbym ocynkował fanta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 7 Luty 2015 Autor Share Napisano 7 Luty 2015 efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 7 Luty 2015 Autor Share Napisano 7 Luty 2015 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 7 Luty 2015 Share Napisano 7 Luty 2015 Prawdopodobnie ocynkowało, też tak kiedyś miałem. W miarę pomogła powtórna elektroliza (w zmienionym elektrolicie) przy podłączeniu fanta odwrotnie, tj. pod anodę. Elektrolizę trzeba co jakiś czas kontrolować, obracać fanta by równo cynk schodził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 7 Luty 2015 Share Napisano 7 Luty 2015 Ale masz jakby co fach w rękach :)U mnie na taki efekt autoliza pomogła. Kolega odwrotnie podłączył elektrody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 7 Luty 2015 Autor Share Napisano 7 Luty 2015 Z drugiej strony - czy taka nałożona powoka cynkowa nie chroni czasami przed korozją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 7 Luty 2015 Share Napisano 7 Luty 2015 Zależy co jest pod spodem. Jak na korozję, to wcześniej czy później odejdzie. Przy takim fancie nie powinno być z tym problemu, że ruda go mocno zje :)Jeśli to cynk, to fosol powinien go ruszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 7 Luty 2015 Share Napisano 7 Luty 2015 u mnie taki efekt był przy autolizie, przy elektro też tyle że za długo leżało pod prądem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 7 Luty 2015 Share Napisano 7 Luty 2015 Inni też mają takie doświadczenia http://odkrywca.pl/bialy-osad-nalot-po-czyszeniu-autoliza,729207.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 7 Luty 2015 Share Napisano 7 Luty 2015 Ja na fotkach nie widzę białego nalotu i zakładałem że to przypadkowy ocynk, a taki biały nalot też potrafi wystąpić, zarówno przy elektrolizie, jak i autolizie.Jakiego użyłeś elektrolitu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 7 Luty 2015 Autor Share Napisano 7 Luty 2015 Woda z krecikiem w proporcach a oko" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.