Anarchystic Napisano 4 Luty 2015 Autor Napisano 4 Luty 2015 Witam, jestem w posiadaniu tego oto przedmiotu, jego masa wynosi ok. 1 kilograma, długość 15-16cm, na rękojeściu jest gwint zakończony nakrętką na oko (15-16) z góry dziękuje za udzielenie mi pomocy w zidentyfikowaniu tego przedmiotu
viator01 Napisano 5 Luty 2015 Napisano 5 Luty 2015 W zasadzie to zależy co znaczy starego". Może mieć awet" 50 lat - czy to już stare?
Anarchystic Napisano 4 Luty 2015 Autor Napisano 4 Luty 2015 Witam, jestem w posiadaniu tego oto przedmiotu, jego masa wynosi ok. 1 kilograma, długość 15-16cm, na rękojeściu jest gwint zakończony nakrętką na oko (15-16) z góry dziękuje za udzielenie mi pomocy w zidentyfikowaniu tego przedmiotu
rodan Napisano 4 Luty 2015 Napisano 4 Luty 2015 Wygląda i raczej jest to właśnie nóż domowej roboty.Utleniony dość mocno.Co do ostrza...Forumowicze znający się na broni białej,rozwieją wszelkie wątpliwości.Jeśli takowe są.
viator01 Napisano 4 Luty 2015 Napisano 4 Luty 2015 Jak zwykle błyskotliwie i wyczerpująco :)Na pewno nie jest to bagnet. Myślę, że bardziej mógł przy tym ciężarze pełnić rolę tasaka (np. do buraków?)Trudno będzie chyba coś więcej powiedzieć, bo to nawet nie jest wyrób profesjonalnego kowala.
rodan Napisano 4 Luty 2015 Napisano 4 Luty 2015 Ale przyznaj,że wżery na głowni wyglądają obiecująco?
viator01 Napisano 4 Luty 2015 Napisano 4 Luty 2015 Ale ja się nie czepiam. |W tym przypadku trudno coś konkretnego powiedzieć. Narzędzie albo stare, albo leżało w kiepskich warunkach.
rodan Napisano 5 Luty 2015 Napisano 5 Luty 2015 Ja nie piszę,że sie czepiasz.Po prostu rękojeść i głownia,to dwa różne światy.Powiedzmy.X-lat temu ktoś znalazł jakieś ostrze,dorobił Śrubaka" Potem zgubił,zapomniał.Poleżało w ziemi.Natura zrobiła swoje i mamy cudaka"
viator01 Napisano 5 Luty 2015 Napisano 5 Luty 2015 Szkoda, że nie widać, albo nie ma podanej grubości, bo podejrzewam, że spora. Widziałem podobne narzędzie wykonane w resztek lemiesza.
rodan Napisano 5 Luty 2015 Napisano 5 Luty 2015 No pewnie.Ludzka kreatywność nie zna granic.Granice tworzą punce,znaki probiercze etc.
Pytanie
Anarchystic
Witam, jestem w posiadaniu tego oto przedmiotu, jego masa wynosi ok. 1 kilograma, długość 15-16cm, na rękojeściu jest gwint zakończony nakrętką na oko (15-16) z góry dziękuje za udzielenie mi pomocy w zidentyfikowaniu tego przedmiotu
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.