Luckey13 Napisano 16 Grudzień 2014 Autor Napisano 16 Grudzień 2014 Witam, wyszło takie coś, metal wygląda na cynk lub coś takiego, szary jak ołów, ale lżejszy.Dla porównania grosz, za kiepską jakość zdjęć przepraszam.
Luckey13 Napisano 16 Grudzień 2014 Autor Napisano 16 Grudzień 2014 Tył płaski, przypomina trochę kurek od zaworu, ale raczej nie to, poza środkowym otworem jeszcze 2 małe dziurki są, widoczne na zdjęciu.Może to być rodzaj jakiegoś obicia?Coś mi dzwoni, tylko nie bardzo wiem w którym kościele.
krzysiek9559 Napisano 16 Grudzień 2014 Napisano 16 Grudzień 2014 Wygląda ja pokrętło od lampy naftowej.
Luckey13 Napisano 16 Grudzień 2014 Autor Napisano 16 Grudzień 2014 Takie duże?Z 5 cm średnicy ma, tak na oko.
Luckey13 Napisano 17 Grudzień 2014 Autor Napisano 17 Grudzień 2014 Niewykluczone, ale przedmiot jest lity, dość gruby, tak z 5-6 mm minimum, współcześnie takie kratki są z blachy raczej, nie mam pojęcia, jak kiedyś były wykonywane.Po co te 2 małe otworki, gdyby to była kratka, wystarczyła by śruba po środku.Z czego to jest wykonane, faktycznie może być cynk?Postaram się lepsze zdjęcie dać jutro.Dodam, że stosunkowo głęboko było, ok 0.5m, z tej głębokości w tym miejscu wychodzą mi głównie fanty pruskie z końca XIX wieku, drobne monety, guziki etc, sporadycznie niemieckie i inne z późniejszych okresów, ale zazwyczaj nie tak głęboko.Co by to nie było, na pewno jest dość stare i mnie zaciekawiło :)
Pytanie
Luckey13
Witam, wyszło takie coś, metal wygląda na cynk lub coś takiego, szary jak ołów, ale lżejszy.
Dla porównania grosz, za kiepską jakość zdjęć przepraszam.
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.