Skocz do zawartości
  • 0

Głownia Lancy

narcopolo

Pytanie

Napisano

Proszę o identyfikację głowni lancy. Głownia znaleziona w Beskidzie Niskim w rejonie walka z przełomu 1914/15.
Długość głowni - około 37 cm

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Grot włóczni. Trudno będzie go dokładnie wydatować nie znając kontekstu. Moim zdaniem wczesne średniowiecze lub OWL być może nawet k.przeworska(ostatnia opcja chyba najbardziej prawdopodobna) . Dobrze by było sprawdzić w typologiach Nadolskiego i Kaczanowskiego.Jaki przekrój ma grot? Jak głęboko to znalazłeś? Były tam jakieś inne przedmioty, może jakieś fragmenty ceramiki? Na pewno pomogłoby to przy datowaniu. Tak czy inaczej to zabytek archeologiczny i wypadałoby to zgłosić konserwatorowi zabytków.
Napisano
Grot znalazłem na granicy polsko-słowackiej, w tym rejonie wychodziły przedmioty tylko z wielkiej wojny. Wydaje mi się, że długo w ziemi nie leżał, bo był bardzo płytko (pod ściółką) i jest w znośnym stanie w porównaniu do znajdowanych w okolicy bagnetów (najczęściej to są stany agonalne.
Napisano
Koledzy Mirmir i Viator01 nie wprowadzajcie w błąd! Skąd w ogóle pomysł, że ten grot włóczni jest grotem lancy napoleońskiej? Tak jak pisałem możliwe, że to grot przeworski(późna faza tej kultury). Możliwe też ,że grot jest młodszy, jak wspomniałem OWL lub WŚ. To, że jest w takim stanie zachowania wcale nie jest niczym szczególnym. Nie widząc miejsca odnalezienia i nie wiedząc co było w jego najbliższym środowisku nie ma chyba co rozważać dlaczego był tak płytko.
Sprawdź, czy są ślady po wąsach - wtedy będzie można mówić o broni bojowej." - viator01 czy Twoim zdaniem jeśli na grocie nie ma wąsów to nie jest broń bojowa? Te wszystkie groty z okresu wpływów rzymskich, okresu wędrówek ludów, z wczesnego średniowiecza itd. bez wąsów, to zapewne broń paradna była...
Zgłoszenie znaleziska rozwiałoby wszelkie spekulacje.
Napisano

Proszę o identyfikację głowni lancy. Głownia znaleziona w Beskidzie Niskim w rejonie walka z przełomu 1914/15.
Długość głowni - około 37 cm

Napisano
drag47 (493 / 50) 2014-11-30 16:59:20
Nie czytasz całego kontekstu - ciągle pisałem o okresie napoleońskim lub późniejszym. Gdybyś się zainteresował, to sporo było podobnych wytworów wykonanych w celach dekoracyjnych (np. do zawieszenia na ścianie).
Jeśli uważasz, że to średniowiecze lub kultura przeworska, to daj przykład dokładnie takiego kształtu. Ja po przejrzeniu kilku książek, w tym typologii Nadolskiego zauważyłem, że były nieco inne.
Nie mam zwyczaju komuś, kto coś znalazł od razu sugerować, że coś jest bardzo stare, skoro stosując proste metody da się coś ustalić. Skoro od okresu napoleońskiego zaczęła się standaryzajca uzbrojenia i miało ono konkretne kształty i wymiary, a nierzadko też oznaczenia, to chyba od tego należy zacząć.
Twój trop wymaga albo szczegółowych badań (np. metalurgicznych), albo da się potwierdzić z kontekstu znaleziska (sam to zauważyłeś)
Napisano

Zmierzyłem grot, wymiary są podane na zdjęciu.
Kolego drag47 stan zachowania jest dobry" jak na tamten rejon,ponieważ tamtejsza ziemia nie jest zbyt przyjazna dla znalezisk. Znajdowane tam bagnety to najczęściej destrukty, czasami nawet z dziurami na ostrzu, nawet późniejszej rzeczy np.klucze lub inne rzeczy po drwalach, leśnikach lub turystach, są w kiepskim stanie.
Nie twierdze, że ten grot nie pochodzi z tego okresu, który podajesz, ale w tym rejonie (tj. w promieniu 200 - 300 m od znalezienia grotu) nie znalazłem rzeczy starszej niż z pierwszej wojny światowej.
Jeszcze jedno, przyglądając mu się bliżej mam wrażenie, że tuleja grotu jest ośmiokątna ale przez rdze mogę się mylić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie