Lang80 Napisano 18 Listopad 2014 Autor Share Napisano 18 Listopad 2014 Witam wszystkich. Ostatnio po lekturze reprintu Helmolda Kronika Sławiańska" znalazłem ciekawy fragment: Są też i inne ludy Sławiańskie, które mieszkają między Elbą i Odrą i długim a krzywym pasem ku południowi się rozciągają, jak Herulowie albo Heweldowie (1)żyjący nad rzeką Habolą(Hawola, Hawel) i Doxą (Doszą) (1), Leubuzi (Lubuszanie), Wilinowie, Stoderanie i wiele innych." Oczywiście Wikipedia uznaje Herulów za plemię germańskie, najbardziej znanym Herulem był Odoaker. Żeby nie bazować na jednym źródle udało mi się zdobyć oryginalny fragment atlasu Chatelain, wydanego w 1720 roku, przedstawiający genealogie rodów Pomorza i Meklemburgii. We fragmencie odlazłem postacie opisane w kronice Helmolda, w tym słowiańskiego władcę Gotszalka. W obu zaznaczonych przeze mnie miejscach przodek Gotszalka, Mściwoj występuje z tytułem władcy Herulów (pod nazwą Mistaevon, Miltevo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lang80 Napisano 18 Listopad 2014 Autor Share Napisano 18 Listopad 2014 Inny fragment starodruku. Podobny tytuł występuje przy władcy Udon, lub Udo (wg tłumacza Przybigniew) Czy to oznacza, że Herulowie mieliby słowiańskie korzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpasys Napisano 8 Grudzień 2014 Share Napisano 8 Grudzień 2014 Ludy słowiańskie zamieszkiwały kiedyś tereny sięgające w przybliżeniu dawnej granicy dawnego DDR z Republiką Federalną, a na północy sięgały aż do Lubeki. Wielkie mordowanie ludów słowiańskich na zachód od Odry dokonało się pod znakiem krzyża, głównie za panowania i podbojów Karola Wielkiego. Mężczyźni byli mordowani, a kobiety i dzieci były sprzedawane Arabom jako niewolnicy. Hurtowym handlem niewolnikami zajmowali się głównie Żydzi i Czesi. Największy targ niewolników był w Pradze.Także po śmierci Karola Wielkiego ten proceder trwał i właściwie nigdy nie został zakończony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 9 Grudzień 2014 Share Napisano 9 Grudzień 2014 Herulowie od Odoakra to jest po prostu inny lud niż Hewelowie słowiańscy. Przy czym ci ostatni to jest chyba po prostu ludność zamieszkała nad Hawelą"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lang80 Napisano 9 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2014 Co do handlu niewolnikami to nie chcę pisać o radanitach, żeby nie zejść na tematy polityczne... Jeśli chodzi o Herulów to zmyliło mnie, że XI-wieczny kronikarz i XVII-wieczny autor starodruku nazwali tak słowiańskie plemiona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.