Skocz do zawartości
  • 0

Różne kulki z powstania 1863r.

Ostoja

Pytanie

Napisano

Witam,
Na obszarze (~0,5km kwadr.) walk powstańczych 1863r. zostały znalezione takie oto ołowiane kulki. Mam prośbę o id i czy rzeczywiście wszystkie są z tego okresu? Najciekawsza jest ta największa (pierwsza z lewej, pierwszy rząd od góry), początkowo wydawało mi się, że to sfatygowana Minié ale teraz nie jestem pewien nawet czy to jest w ogóle kula od jakiejś broni z tego okresu.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
Na obszarze (~0,5km kwadr.) walk powstańczych 1863r. zostały znalezione takie oto ołowiane kulki. Mam prośbę o id i czy rzeczywiście wszystkie są z tego okresu? Najciekawsza jest ta największa (pierwsza z lewej, pierwszy rząd od góry), początkowo wydawało mi się, że to sfatygowana Minié ale teraz nie jestem pewien nawet czy to jest w ogóle kula od jakiejś broni z tego okresu.

Napisano
To nie rdzeń, a stalowa miseczka, która wpychana przez gazy prochowe rozpierała pocisk. Przykłady tych konstrukcji znajdziesz na tej stronie http://www.alternatywneinfo.fora.pl/amunicja-i-bron,22/pociski-kule-olowiane,43.html
Patrząc na kaliber tych kul rzeczywiście można przypuszczać, że to z broni powstańców. Ta z wkładką to najprawdopodobniej z broni belgijskiej w służbie rosyjskiej pochodzącej z 1850 r.
Napisano
Świetne linki, dzięki. A jednak Minié, tyle że starszego typu. Cztery kulki mają ogonek. On docelowo miał być obcięty czy spełniał jednak jakąś rolę?
Napisano
Są różne teorie na ten temat (o tym, że ogonek służył do mocowania ładunku, ale takie to raczej pozostałość po wlewie z formy odlewniczej i powinny zostać odcięte.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie