rokita6661 Napisano 13 Listopad 2014 Autor Napisano 13 Listopad 2014 Witam:)Mam serdeczna probe o identyfikację pułku, do którego należy kawalerzysta widoczny na załączonym zdjęciu. Będę wdzięczny za pomoc.Pozdrawiam
Edmundo Napisano 15 Listopad 2014 Napisano 15 Listopad 2014 Ło matko bardzo przepraszam mimira i rokitę6661. A po trzecie to może nieco wyjaśniłaby data wprowadzenia odznaki widocznej na zdjęciu odnośnie daty po której została wykonana.
mimir Napisano 15 Listopad 2014 Napisano 15 Listopad 2014 przydała by się jeszcze fotka w lepszej rozdzielczości na samą odznakę, bo jakby brak lanc i proporczyków.
rokita6661 Napisano 15 Listopad 2014 Autor Napisano 15 Listopad 2014 No i teraz Panowie widzicie sami czemu mi się tu coś nie zgadza... Postaram się w ten weekend skontaktować jeszcze z drugim wujem i wówczas może on będzie znał jakieś daty... Bo jak sami widzicie to są jakieś nieścisłości. Z opowiadań rodzinnych i samego rzeczonego kawalerzysty wiem, ze pełnił służbę bezpośrednio przy Naczelniku Państwa i że zmieniał pułk w trakcie służby. Opowiadał jak agenci ochrony starali się chronić Marszałka kiedy ten wychodził sam z Belwederu a oni chowali się za drzewami bo ich pędził od siebie. Nie mam niestety innego zdjęcia a retuszowane było na 100% bo wtedy taka częsta moda była.Pozdrawiam
Edmundo Napisano 15 Listopad 2014 Napisano 15 Listopad 2014 Panowie z mojej strony jeszcze tylko drobne uwagi. Koloryzowany otok a także proporczyki na kołnierzu jak najbardziej przypominająbarwy 1 Pułku Szwoleżerów stacjonującego w Warszawie natomiast odznaka pułkowa nijak ma się do odznaki tegoż pułku jak również odznak pozostałych pułków szwoleżerów może za wyjątkiem 2 pułku którego fotografię wkleił mimir. Poza tym na rękawie jest oznaka ciężkich karabinów maszynowych a po bodajże 1930 r. odznaka dobrego celowniczego ckm. Więc o ile fotografia został wykonana po 1930 r. jeszcze raz skłaniam się ku temu że mundur poza czapką jest rekwizytem jakiegoś zakładu fotograficznego najprawdopodobniej z Warszawy.
mimir Napisano 15 Listopad 2014 Napisano 15 Listopad 2014 Odznaka najbardziej przypomina 3 pułk szwoleżerów wz 23
Edmundo Napisano 15 Listopad 2014 Napisano 15 Listopad 2014 Z grubsza istotnie przypomina ale po powiększeniu i lekkim wyostrzeniu fotografii nie widać wieńca który posiadała odznaka 3 Pułku Szwoleżerów.
Edmundo Napisano 15 Listopad 2014 Napisano 15 Listopad 2014 Jeszcze jedna malutka uwaga. O ile kolor na otoku podmalowany przez fotografa jest prawdziwym kolorem pułkowym to w takim razie jest to 1 Pułk Szwoleżerów z Warszawy jak wynika z informacji przekazanych przez rokitę6661. Natomiast 3 Pułk Szwoleżerów stacjonujący w Suwałkach miał otok biały. Co do odznaki pułkowej to szeregowi wyróżnieni takową mieli prawo do noszenia odznaki bez emalii a ta wydaje się być w wersji oficerskiej czyli emaliowanej. Poza tym szeregowcy odznakę pułkową otrzymywali (legitymację bo odznakę musieli zakupić w większości przypadków za własne pieniądze) zazwyczaj pod koniec służby wojskowej co wykluczałoby 3 pułk z Suwałk.
Edmundo Napisano 15 Listopad 2014 Napisano 15 Listopad 2014 Rok urodzenia wyjaśnił by wiele, ponadto czapka to wz. 24.
Pytanie
rokita6661
Witam:)
Mam serdeczna probe o identyfikację pułku, do którego należy kawalerzysta widoczny na załączonym zdjęciu. Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
35 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.