romanrp Napisano 5 Listopad 2014 Autor Napisano 5 Listopad 2014 witam czy ktos z was kupywal wykrywacz w czechach bo tam np sprzedaja wszystkie tesoro z cewkami dd nawet do tych modeli bez balansu gruntu
Raned Napisano 5 Listopad 2014 Napisano 5 Listopad 2014 Tesoro najlepiej działają z cewkami z jakimi wykrywacze są sprzedawane oryginalnie, czyli z cewkami koncentrycznymi. W ciągu 22 lat używania różnych Tesoro próbowałem używać cewek DD ale efekt zawsze był gorszy niż z cewkami koncentrycznymi. Najlepiej mieć wykrywacz z cewką standartową i ewntualnie cewką DD jako dodatkową. Wykrywacz powinien mieć balans grunti np. Tejon, Vaquero, Bandido, Outlaw w przeciwnym razie wykrywacz może nie działać optymalnie, a w przypadku dużej różnicy w wielkości cewki zasięg może być mniejszy.
romanrp Napisano 7 Listopad 2014 Autor Napisano 7 Listopad 2014 a czy do tych modeli bez balansu gruntu da sie dorobic balans gruntu
BRAT_MIH Napisano 7 Listopad 2014 Napisano 7 Listopad 2014 Do Cebuli się da, ale po co? Sam nie zrobisz, gwarancje stracisz, to już lepiej wziąć Vaquero.
romanrp Napisano 7 Listopad 2014 Autor Napisano 7 Listopad 2014 bo lubie wykrywacze z telewizorkiem np takiego de leona
BRAT_MIH Napisano 7 Listopad 2014 Napisano 7 Listopad 2014 To sobie kup takiego jak lubisz i przestań wciąż zakładać nowe tematy bez sensu :p
Raned Napisano 9 Listopad 2014 Napisano 9 Listopad 2014 Na przeszukiwanie głębokich okopów, ale nie do poszukiwań ogólnych.
romanrp Napisano 9 Listopad 2014 Autor Napisano 9 Listopad 2014 raned a ja wlasnie mysle nad ta cewka 12x10 dd do poszukiwan monetek na polach chodzi mi o wieksze pokrycie terenu bez utraty czulosci
220V Napisano 9 Listopad 2014 Napisano 9 Listopad 2014 Kolego, jeśli myślisz o kupnie dużej cewki DD z zamysłem tylko na monetki,to powiem Ci od siebie - szkoda kasy.Mam 13 calową DeTech-a do Tejona i ma ona swoje zalety:- duże pokrycie powierzchni- poprawa zasięgu na przedmioty większe niż moneta- lekka, nie męczy nawet po kilku godzinach chodzeniaale są też wady:- wysoka cena- ciężko się ją stroi do gruntu (przynajmniej ja miałem na początku problemy)- wcale nie ma tak kolosalnego przyrostu zasięgu jak zapewnia producent(na standard cewce są bardzo przyzwoite osiągi)Nie wiem jak się to przekłada na sprzęty które nie mają manualnego dostrojenia do gruntu.
romanrp Napisano 9 Listopad 2014 Autor Napisano 9 Listopad 2014 220v dzieki za informacie tylko ze cewka dde pokrywa teren na calej swojej dlugosci a koncentryczna pokrywa w ksztalcie lejka o to mi chodzi a cewka 12x10 jest troche mniejsza niz 13 dd
220V Napisano 9 Listopad 2014 Napisano 9 Listopad 2014 Dlatego napisałem, że to jest zaleta tych cewek - ładnie kryją teren i sygnały łapie już na krawędzi cewki.Ale jeśli chodzi o zasięg na monetkę to wielkiego szału nie ma.Coś za coś.
beaviso Napisano 13 Listopad 2014 Napisano 13 Listopad 2014 Czułość 12x10 DD na drobne przedmioty jest na poziomie standardowego koncentryka 9x8". Wręcz za wysoka do rozmiarów tej sondy, tzn. z łatwością znaduje bardzo drobne kawałki metali kolorowych. Oferuje większy zasięg na głębokie przedmioty.Na pewno zapewnia większe pokrycie terenu (także w głąb) i to jest jej niezaprzeczalną zaletą.Mimo tego nie widzę zdecydowanej przewagi w liczbie znalezisk nad tym, co osiągałem na tych samych polach ze zwykłą sondą. Mówię o znaleziskach płytkich, bo kilka głębokich wykopów było możliwych tylko dzięki 12x10 DD i uważnej penetracji.12x10" DD jest dość ciężka, ale przywykłem do niej w Vaquero - mimo złego wyważenia takiego zestawu.Strojenie bez problemu, bywa nawet łatwiejsze niż 9x8. Jednak nie zawsze umożliwia poszukiwania z najwyższą czułością (a to strata dla zasięgu) - np. na ściernisku.Zasadniczą wadą dużej sondy DD w porównaniu do koncentryka 9x8" jest gorsza precyzja we wstępnym namierzaniu i zdecydowany brak wygody w dokładnym namierzaniu drobnych przedmiotów w już wykopanej ziemi. Bardzo przydatny byłby pinpointer. Do tego duża sonda zazwyczaj nie wchodzi do dołka, który wykopuję i muszę poszerzać jego średnicę, gdy konieczne jest zbadanie źródła sygnału pozostającego gdzieś w tym dołku.M.
siwy1 Napisano 15 Listopad 2014 Napisano 15 Listopad 2014 Witam nie będę zakładał nowego tematu żeby nie śmiecić więc zapytam tutaj czy warto dokupić do Tesoro Cortes cewkę Nel sharpshooter 9,5 x 5,5 cala (24 cm x 14 cm) lub Hunter 12,5 x 8,5 cala (32 cm x 22 cm) i którą byście polecili jeśli w ogóle warto, w tej chwili śmigam na oryginalnej koncentrycznej.
Raned Napisano 15 Listopad 2014 Napisano 15 Listopad 2014 Cortes ma dostrajanie do gruntu tylko w trybie All Metal i w trybi Dykryminacji cewka nie będzie dotrojona do wykrywacza, co może, ale nie musi, skutkować mniejszym zasięgiem niż na cewce oryginalnej.
nunek72 Napisano 15 Listopad 2014 Napisano 15 Listopad 2014 Raned, to ,gdy dostroję sprzęt w all metal" i następnie ustawię poziom dyskryminacji to sprzęt mi się rozstroi ??? Nie rozumiem... :-)Ja wszystkie sprzęta, które posiadałem/posiadam stroiłem w all metal" ,a dopiero potem ustalałem poziom dyskryminacji ...czyli robiłem źle ???? :-)
Raned Napisano 16 Listopad 2014 Napisano 16 Listopad 2014 Balans Gruntu w Cortesie dotyczy tylko trybu All Metal, podczas gdy poszukiwania prowadzi się w Dyskryminacji.Robiłeś dobrze, inne wykrywacze tak miały.
romanrp Napisano 17 Listopad 2014 Autor Napisano 17 Listopad 2014 panowie cibola niema balansu gruntu a cewki nel sa dostepne jak to jest bo poszukuje jakies uzywane tesoro ale z cewka dd
romanrp Napisano 17 Listopad 2014 Autor Napisano 17 Listopad 2014 jeszcze mam pytanie ktory uzywany model tesoro do 1000 bedzie najlepszy na monetki
dorek Napisano 30 Sierpień 2015 Napisano 30 Sierpień 2015 Podbijam temat. Czy ktoś używa cewki DD NEL do De Leona?
cortes Napisano 3 Wrzesień 2015 Napisano 3 Wrzesień 2015 uzywam nell tornado do ciboli i chwalę sobie choc waga wieksza i trzeba się przyzwyczaić do cortesa detech ultimate i jeszcze barziej sobie chwale cewka o niebo lżejsza
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.