Skocz do zawartości

Rozważania po zmianie sprzętu na XP Deus

XII

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich zainteresowanych tematem!

W tym temacie prosiłbym o podzielenie się istotnymi informacjami wszystkich tych którzy zmienili swoje dotychczasowe zabawki" na XP Deus.

1. Obowiązkowo proszę napisać z jakiego modelu sprzętu zmieniliście właśnie na XP Deusa (która wersja?) i jakimi kryteriami sugerowaliście się przy jego wyborze.

2. Czy Deus spełnił Wasze oczekiwania i jakie trudności mieliście po przesiadce (od strony technicznej, obsługi, manualnej, itp.).

3. Jakie są Wasze pierwsze wrażenia zaraz po wyjęciu Deusa z pudełka i jak wrażenia zmieniały się z czasem (na + czy na -).

4. Czego brakuje Wam w Deusie, a co mieliście w poprzednim sprzęcie?

5. Co cenicie w Deusie czego nie mieliście w poprzednim sprzęcie?

6. i na koniec - Było warto? :)

Nie mam pojęcia czy temat ma rację bytu. nigdzie podobnego nie znalazłem. Myślę, że temat może być przydatny dla tych którzy myślą o zmianie :)

Zachęcam do wypowiedzi.
Pozdrawiam

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 10:45 22-10-2014
Napisano
Miałem Deusa 2.0 z cewką 9 cali , wcześniej miałem sporo innych wykrywaczy , wykrywacz spełnił moje oczekiwania względem: ergonomii , jakości wykonania , design-u i prostocie logiczności menu - jest łatwy do zrozumienia . Mimo rozbudowanych opcji i wyświetlacza miałem i mam wykrywacze głębsze i skuteczniejsze w polu niż deus a dodatkowo tańsze nawet 3 razy a uzyskanie wysokiej skuteczności opiera się na dwóch czy trzech pokrętłach . Czy bym do niego wrócił ? jeśli priorytetem ma być wysoka wydajność w terenie to bym nie wrócił - ale jeśli chciał bym mieć wykrywacz wyjątkowy pod względem ergonomii , stabilny i przyjemny w użytkowania ( co jest również ważną rzeczą ) to bym wrócił do deusa. To co napisałem to moja subiektywna opinia.
Napisano
Prymek, a możesz nazwać po imieniu te wykrywacze lepsze niż Deus ? Czy ten wykrywacz kosztuje tyle, bo jest lekki i bezprzewodowy, czy to naprawdę taki kosiarz ?
Napisano
Kolega Prymek" pisze o GM4 , może i jest szybki ,głębszy ale czy taki skuteczniejszy to wszystko zależy w jakich warunkach się szuka. Na plaży po 10 minutach z GM4 byłby koniec kopania ,zrywki dają sygnał podobny prawie do wszystkich monet ,a w deusie można to wyeliminować patrząc na wyświetlacz . Przesiadłem się z Argo na Deusa, który jest lżejszy i łatwiejszy w transporcie. Deus bardziej czuły na drobinki czyli drobnicowiec.
Napisano
Każdy ma inne oczekiwania od wykrywacza i pracuje w innym terenie , jedni szukają na plażach drudzy nie , jedni potrzebują i używają id - drudzy nie . Oczywiście dla GMP czy GM4 pull tab-y to przekleństwo . Każda opinia na każdym forum jest subiektywna ( co napisałem w pierwszym poście ) a najlepszym sposobem jest zakup wykrywacza i wyrobienie sobie własnej opinii. Przed Deusem miałem około 18 wykrywaczy i intensywnie je użytkowałem , nie porównuję deusa do wykrywaczy z cewkami większymi , wolę GMP czy GM4 z cewkami 9 cali bo w tym co robię są bardziej skuteczne.
Napisano
Proponuję usystematyzować wątek, czyli:

- wypunktować poruszoną problematykę w pierwszym poście XII
- odpowiedzi udzielać zgodnie z punktami, każde inne będą kasowane - żeby temat się nie rozmydlał, żeby nie było udowadniania że te święta są ważniejsze od tamtych - czyli ogólne: żeby syfu nie było.

co autor wątku na to?
Napisano
Tyfus dokładnie tego oczekiwałem aczkolwiek miałem przypuszczenia, że mogą zacząć się kolejne przepychanki w sprawie który lepszy.... w temacie chodzi zupełnie o coś innego Panowie.

Pozdrawiam.
Napisano
oki - wprowadzam zmiany.

udzielamy odpowiedzi, z życzeniem autora wątku, TYLKO i w zakresie punktów z pierwszego wpisu.

Proszę o trzymanie się tematu a przepychanki słowno-muzyczne lecą do kosza.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 10:46 22-10-2014
Napisano
Jeżeli możecie, dodajcie również do swojej opinii kwestię wykrywania głebszego żelaza różnej wielkości (ala tryb relic) nie tylko skuteczności na kolor czyli kwestię uniwersalności wykrywacza w Waszej ocenie, pozdraawiam!
Napisano
Panowie co tak ucichło w temacie? Czyżby ci co mają Deusa to byłby ich pierwszy wykrywacz? Czy nie ma zadowolonych posiadaczy Deusa po zmianie lub zmiana była nie do końca trafna i wstyd pisać??

Zachęcam do udzielania wyczerpujących wypowiedzi wg tematu ;)

Zdrów!
Napisano
ja może nie do końca zamieniłem, bo tereskę 705 mam cały czas ;)
Przed kupnem deusa przygotowałem się teoretycznie poprzez lekturę forów i wizualizacje na jutubie, więc wydaje mi się, że po kilku godzinach spędzonych z wykrywką z grubsza ją ogarnąłem. Fantastyczną sprawą jest ergonomia xpeka, leciutki, świetnie wyważony, dla mojego kontuzjowanego po białasie barku to prostu rewelacja. Do tego składa się tak, że można zmieścić go w kieszeni.
Od razu wskoczyłem na głęboką wodę i zacząłem łazić po lesie na wyśrubowanych ustawieniach, po dobrym (ręcznym) dostrojeniu do gruntu wykrywka jest dość stabilna, zasięgi ma przyzwoite. Przydatną sprawą jest możliwość wyboru częstotliwości i ułożenia sprzętu pod konkretne warunki i cele poszukiwań. Z początku myślałem, że sonda 9 jest nieco za mała, ale w praktyce wygląda, że jest ok. Słabszą stroną jest identyfikacja - gdy przedmiot jest nieco głebiej, wywala się identyfikacja cyfrowa i pozostaje tylko dźwięk...Ogólnie fajna wykrywka, muszę jeszcze z nią połazić, szczególnie po polach, aby móc napisać coś więcej, ale to tak kilka słow na gorąco, pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie