laurin Napisano 15 Październik 2014 Autor Napisano 15 Październik 2014 Witam.z tyłu orzeł carski, napis FRAGET N PLAQUE wydaje mi się że posrebrzana wykonana z mosiądzu. Wielkość jak od zupy. Z jakiego okresu i moze ten model ma jakąś swoją nazwę oraz od czego ???Pozdrawiam
popcorn65 Napisano 15 Październik 2014 Napisano 15 Październik 2014 Wklep w google Fraget i wszystko będziesz wiedział
viator01 Napisano 17 Październik 2014 Napisano 17 Październik 2014 Takie oznaczenie było stosowane w latach 1896 - 1915. Dwugłowy orzeł (bo chyba taki jest) wskazuje na to, że jest to jeszcze w zaborze rosyjskim.
delmak Napisano 17 Październik 2014 Napisano 17 Październik 2014 nie porównuj blaszaka z łyżką okresu przedwojennego . Sztućce w tamtych czasach były większe. W szczególności na terenach Rosji Carskiej. Ja porównałem oryginał przedwojenny w taki sposób jak ty pokazałeś na zdjęciu czyli do dłoni i ta wielkość odpowiada wielkości łyżeczki do herbaty. Na twoim zdjęciu pierwsza od prawej to do herbaty. Natomiast blaszak to też akurat trafiłeś na jeden z najkrótszych jakie były na rynku w ostatnich latach, były też o takim wzorze trochę dłuższe
Pytanie
laurin
Witam.
z tyłu orzeł carski, napis FRAGET N PLAQUE wydaje mi się że posrebrzana wykonana z mosiądzu. Wielkość jak od zupy. Z jakiego okresu i moze ten model ma jakąś swoją nazwę oraz od czego ???
Pozdrawiam
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.