seitech Napisano 12 Październik 2014 Autor Napisano 12 Październik 2014 Witam,proszę o ID, dziś wyskoczył taki oto i nie wiem jak go datować.Co myślicie jak stary może być?
Luckey13 Napisano 13 Październik 2014 Napisano 13 Październik 2014 Kamień kamieniowi nierówny - istnieją rubiny tej wielkości, które mają wartość mniejszą, niż gram złota :)Wiem, że kamienie szlachetne niższej jakości są oprawiane w metale typu miedź etc, choć częściej stosuje się inne kamienie czy barwione szkło.Akurat ten wygląda mi na czerwony granat, ale może to być równie dobrze coś innego, na podstawie zdjęcia, ze skosu w dodatku, nawet gemmolog miałby problem ;)Co do datowania, nie mam pojęcia, też mi się wydaje, że starszy, ale mogę się mylić, z drugiej strony, miałem kiedyś srebrny pierścionek z podobnym oczkiem(ten sam szlif i rozmiar, ale niebieski) i identycznym sposobem oprawienia, i był on przedwojenny.
seitech Napisano 12 Październik 2014 Autor Napisano 12 Październik 2014 Witam,proszę o ID, dziś wyskoczył taki oto i nie wiem jak go datować.Co myślicie jak stary może być?
seitech Napisano 13 Październik 2014 Autor Napisano 13 Październik 2014 Kamień jest czerwony i pęknięty. Czy kamienie szlachetne pękają?
Raned Napisano 13 Październik 2014 Napisano 13 Październik 2014 Kamieni szlachetnych nie oprawia się w mosiądz.
Pytanie
seitech
Witam,proszę o ID, dziś wyskoczył taki oto i nie wiem jak go datować.Co myślicie jak stary może być?
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.