Czlowieksniegu Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 Brak eksterminacji?Czasu zabrakło a i Marszałek by się musiał mimo wszystko na emigrację udać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mimir Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 e tam zabrakło... Ponad 5 lat to mało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubulek Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 Robi się nieprzyjemnie, czas posprzątać ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liwiusz66 Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 Bereza Kartuska, była obozem koncentracyjnym.Eksterminacja nie jest wcale potrzebna, aby uznać obóz, jako koncentracyjny… pisałem wyżej w poście. Jeżeli chodzi o eksterminację to takowe „wyspecjalizowane” niemieckie obozy koncentracyjne można spotkać na terenie Polski w II wojnie (Brzezinka, Bełżec, Majdanek, Sobibór Treblinka, Chełmno ) nazywamy je obozami zagłady i również one wchodzą w skład obozów koncentracyjnych. Nie ma się, co puszyć i obrażać innych (kol. mimir )…. chodzi o to by uporządkować nazewnictwo i prawidłowo przyporządkować poszczególne obozy … Nie pisać o obozach zagłady danego kraju skoro tam nie występowały ( choć mogły tam zginąć dziesiątki tysięcy ludzi). Tak to wygląda . Zamykając żołnierzy radzieckich w obozie koncentracyjnym (Stalagach )ponosimy za nich pełną odpowiedzialność, tak jak Niemcy ponoszą odpowiedzialność za ludzi zamkniętych w obozach koncentracyjnych 33/45 tak… to samo dotyczy rosyjskich systemu obozów koncentracyjnych „Gułag”Jeszcze raz napiszę, że dyskusji właściwie niema, jeżeli rozmawiamy różnymi językami, podstawą rozmowy jest zaakceptowanie wykładni słów „Obóz koncentracyjny” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mimir Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 Bereza była miejscem odosobnienia i służyła internowaniu głównie elementów antypolskich, wywrotowych, szpiegów a także recydywistów. Nie było w niej kryteriów ściśle etnicznych, narodowych, czy też politycznych. Nazywanie jej polskim obozem koncentracyjnym to powielanie antypolskiej sowieckiej propagandy z przedwojnia i powojennej retoryki stalinizmu. W Berezie zmarło łącznie tylko 14 osób przez ponad 5 lat. Dziesięciu z nich w szpitalach dokąd ich skierowano na leczenie zewnętrzne, a cztery w samym Miejscu Odosobnienia, przy czym trzy z powodu chorób, a jedna wskutek samobójstwa.Dziwi mnie, że sowiecka propaganda ma jeszcze tylu wyznawców w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 mimir (389 / 9) 2014-10-12 12:58:09antypolskich, wywrotowych, szpiegów a także recydywistów"Jeszcze wspomnij, na wypadek gdyby się w źródłach i wspomnieniach nie pojawili- cyklistów, masonów*, miłośników tęczy, itp...Siemaszko, Ca-Mackiewicz, Piasecki, Doboszyński...nie chce mi się pisać- idę obiad jeść :-)* choć tych zapewne -nastu tam było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mimir Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 Napisałem głównie" a wcześniej nazwałem ją też więzieniem politycznym". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 Jak piszesz głównie", to jeszcze lata podaj- jakoś mocno się różniła obsada w 1934 od tej z sierpnia 1939...PS Że już się nie będę czepiał osoby pomysłodawcy, choć miał ułatwione zadanie po udanym zamachu na Pierackiego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mimir Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 Pamiętaj,że szybkie jedzenie jest szkodliwe.A wracając... To co mieli ounowcom - klapsa na pupę i do domciu" . Chyba znasz plany jaki mieli i znasz ich działalność. Przed wojną też znali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 Ale wiesz, że nie tylko szybkie jedzenie jest niezdrowe, ale i OT szkodzą?Bardziej serio- OUN samodzielnie wyhodowaliśmy... Podobnie jak mniej radykalnych Ukraińców pchnęliśmy w jej szeregi...Tak czy inaczej Marszałek zaakceptował pomysł Kozłowskiego, aby znaleźć miejsce odosobnienia, gdzie można niemal każdego niewygodnego wsadzić bez sądu, a tylko na podstawie decyzji administracyjnej akceptowanej przez Ministra SW, a na podstawie donosu" np starosty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liwiusz66 Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 I nikt w nim nie musiał umrzeć …nawet śmiercią naturalną wystarczy to, co Yeti napisał, by uznać go za obóz koncentracyjny. Taki sam mechanizm działał podczas II wojny,….donos, łapanki, decyzja administracyjna nie sądowa i tu wątpliwości nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mimir Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 Obozy dla internowanych 1981-1982 też nazwiecie koncentracyjnymi? Oflagi i stalagi też? Kufa to każe więzienie można też tak nazwać. Liwiusz, czy wiesz, że robisz dobrze putinowi i jego propagandzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liwiusz66 Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 Mimir nie chodzi o to by komuś robić dobrze, ale o to nazywać rzeczy po imieniu, kolor czarny jest kolorem czarnym …dla wszystkich. Nie okłamujmy się to żadna ujma …..Tak funkcjonował świat i funkcjonuje dalej, kto, jak kto, ale my na siłę historii nie musimy zmieniać i nie róbmy tego, bo dla kogoś, kto łyknął kilka książek o tej tematyce, obraz obozów wywraca się o 360°....Słowo.Tak jak pisałem wyżej nie jestem za tym by taki pomnik powstał nie tylko w Krakowie, ale i w Polsce…chcą niech stawiają u siebie, ale faktów nie można fałszować, robiąc tak wyglądamy śmiesznie i wystarczy wrzucić temat polskich obozów koncentracyjnych a sami sobie dołek kopiemy.Tak nas uczono, byliśmy nieskazitelni, byliśmy bohaterscy, byliśmy przysłowiową „zieloną wyspą Tuska” a jednak życie poszło w innym kierunkuNie wiem jak podejść do osób internowanych nie wchodziłem nigdy w ten tematFotka dla przeglądających wątek z wczorajszego dnia ( Myślę, że mnie moderatorzy nie przetrącą za nią ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mimir Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 Powiem więcej, nazywanie Berezy i obozów jenieckich jest na rękę także naszym zachodnim sąsiadom. Człowieku! Nazwa obóz koncentracyjny na całym świecie kojarzy się z obozami zagłady i eksterminacją. Nie wiem po co, kombinujesz tu z tymi obozami, nie wiem jakie książki czytałeś, może te odwracające historię na które straszna moda nastała. Wiem, jednak, że nazywają takie rzeczy pożyteczną ułomnością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 Mimir- przez moment mi się wydawało, że Ty wiesz co i o czym piszesz...Ale po wpisie Obozy dla internowanych 1981-1982 też nazwiecie koncentracyjnymi?" już wiem, że Ty tak sobie piszesz, żeby pisać...Czyli jak mawiał wieszcz Piszesz, co wiesz, ale czy wiesz co piszesz?"Bo albo trolujesz, albo nie bardzo znasz warunki i zasady panujące w Berezie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liwiusz66 Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 Dla mnie niema to znaczenia nie wchodzę w żadną politykę interesują mnie fakty i tylko fakty.Niemcy – KonzentrationslagerRosja – Gułag / łagierPolska - Miejsce odosobnieniaJak to zwał tak zwał – to są OBOZY KĄCENTRACYJNE nic tego nie zmieni. żadna z nazw nie ma tu znaczenia, żadna „specjalizacja” obozu również.……. Człowieku! Nazwa obóz koncentracyjny na całym świecie kojarzy się z obozami zagłady i eksterminacją……..Brak wiedzy w temacie To, że na rękę jest info o Berezie naszym zachodnim sąsiadom …..żale do Marszałka, my o faktach prawimy.Fotka z przedwczoraj KL Monowitz lub jak kto woli Auschwitz III (Barak mieszkalny SS ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mimir Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 Tak tu sobie trolluję, jak zawsze i wszędzie;) Ale bardzo chciał bym wiedzieć, czy Ty Yeti, także uważasz obozy jenieckie za koncentracyjne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 Widzę potworną różnicę między jenieckimi a KZ... Z tym, że część ( ale nie mieszczących się na terenie II RP, dopisek dla dokładności ) jenieckich zbyt mocno KZ przypominało...Bereza- będąca poza istniejącym system sądowniczym, działająca w państwie, które udawało demokratyczne a było rządzone autorytarnie, była MO, które miało za zadanie wszystkich niewygodnych na mielone przerobić- w tym przypomina mi niemieckie/hitlerowskie KZ z lat trzydziestych... Różnicą może być położenie- Adi starał się wykorzystać więźniów do pracy ( stąd położenie w okolicach zakładów przemysłowych, itp ) a Kozłowski wprost przeciwnie- głusza na głębokiej prowincji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liwiusz66 Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 Yeti może mieć inne zdanie od mojego w kwestii obozów jenieckich. Temat jenieckich obozów to ja poruszyłem i porównałem z obozami koncentracyjnymi ( według mnie to prawidłowe rozumowanie) Koncentracja żołnierzy (ludzi ) jest a wyroku sądowego nie ma, więc nic nie stoi na przeszkodzie by podciągnąć je pod obozy koncentracyjne, niemniej mam pewne obawy czy nie mają tu pierwszeństwa przepisy dotyczące działań wojennych , co nie zmienia faktu mordu pośredniego na więźniach radzieckich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mimir Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 Widzisz, Liwiusz, sam przyznajesz, że nie wiesz ale nadal glindzisz coś o nazywaniu jenieckich -koncentracyjnymi. Co mieli ich porozmieszczać po domach, czy może hotelach? Przyjmij do wiadomości, że po I wś w dostatniejszej Francji zmarło dużo więcej jeńców niemieckich i dużo więcej niezdemobilizowanych żołnierzy Ententy. Nie mówiąc już o ludności cywilnej. Pandemie tego okresu zbierały żniwo równie wielkie wśród polskiej ludności cywilnej, wojska i jeńców w niewoli sowieckiej. Nie uprawiaj tu propagandy sowieckiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 Bo mamy obozy w Korei, które się reedukacyjnymi czy pracy nazywają...Bo mieliśmy pod władzą Cesarstwa Japonii obozy jenieckie, którym do KZ ylko" krematoriów brakowało...Bo mieliśmy KZ Kitchenera w czasie wojen burskich... Które na szczęście on sam nazwał „concentration camps”. Szkoda, że wtedy coś innego nazwa oznaczała...Papa Goeringa też się wykazał- tworząc KZ Niemieckiej Afryce Południowo-Zachodniej, z potworną skutecznością działające niestety...W Chinach historycznych i dziś, także raczej nie próżnują...PS Nie bez powodu istnieje nazwa Stalag (niem. skrót od Stammlager für kriegsgefangene Mannschaften und Unteroffiziere) choć ona zastosowanie ma chyba tylko do II WŚ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liwiusz66 Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 Piszę otwarcie o tym, czego pewny nie jestem w przeciwieństwie do Ciebie, bo Ty zdaje się w temacie to niewiele kumasz, a mi kazałeś się dokształcać. Pandemie światowe zostaw na inny temat to nie ten wątek. Przyjmij w końcu do wiadomości, że skoro kogoś pozbawiamy wolności to powinniśmy mu zagwarantować podstawowe potrzeby życiowe, skoro tego nie zapewniliśmy, więc jesteśmy współwinni.I daj już spokój z politycznymi wątkami, staje się to męczące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 Liwiusz- napiszę szczerze, że się pogubiłem...Odnoszę wrażenie, bliskie pewności, że z małymi wyjątkami my Budionny & S-ka nie zapraszaliśmy...Ja rozumiem, że Bóg w dom, gość w dom, ale nie dajmy się zwariować :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mimir Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 Pewny nie jesteś, nie wiesz, ale masz święte przekonanie i próbujesz je wcisnąć innym. Pandemie mają tu najistotniejsze znaczenie bo były przyczyną śmierci jeńców. Zresztą polskich w sowieckiej niewoli zginęła- zmarła, również podobna ilość i nikt Rosjan nie oskarża o eksterminację. Polityczną propagandę rodem z Konsomolskiej Prawdy uprawiasz, tylko pytanie z jakiego powodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liwiusz66 Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 Mimir sorry, ale nie będę po raz kolejny pisał tego samego ….Na problemy z pamięcią … lecytyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.