Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet austriacki wz.88

ARQ

Pytanie

Napisano

Mam pytanie odnośnie tego bagnetu, czy w tym wzorze występowały tzw. odwrotki" czuli ostrze skierowane ku pierścieniowi/lufie?

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie odnośnie tego bagnetu, czy w tym wzorze występowały tzw. odwrotki" czuli ostrze skierowane ku pierścieniowi/lufie?

Napisano
Dzięki, produkcja właśnie tego gościa, wszystko zajechane szlifierą pokombinowane antabaki itd. Pytałem bo nie znalazłem w necie takiego wzoru.
Napisano
Nikt tutaj piany nie bije tylko zadaje proste pytanie. Nie wystarczyło napisać że takich bagnetów nie było?? nagle 5 teorii co do przeróbki zwłaszcza jak co poniektórzy mają mgliste pojęcie na ten temat
Napisano
Gdyby takie bagnety były, to by nikt o przeróbkach nie pisał, co chyba logiczne. Chłop zapatrzył się na wz. 95 i źle puzzle poskładał i stąd całe zamieszanie.
Napisano
Ma znaczenie kolego Polak 2000, choćby takie żeby to Twoje „raczej nie siadł” wyeliminować.
To, że jelec jest od 88-ki to każdy widzi, ale jaka jest szerokość głowni to już nie…..a to najprostszy sposób by mieć pewność, o czym piszemy.
Napisano
Z tego ujęcia nie wiadomo, może to być wz. 1895 z wcześniejszym jelcem. Pod takim kątem ciężko rozeznać szczegóły. Natomiast model 1895 ma ostrze do pierścienia http://bajo.cz.sweb.cz/sklad_1/r-u_1895podd.pdf
Napisano
Panowie ukrycie spawu na jelcu nie jest proste nawet przez szlifowanie, ale trzeba mieć elementarną wiedze o spawaniu. Kolego liwiusz różnice są np w długości rękojeści i to znaczne
w szerokości jelca i kilka innych. TO jest wz88 pytanie czy występowały odwrotki czy koleś sklada z poszczególnych elementów tj. głowica osobno jelec osobno i głownia wraz z mocowaniem okładzin osobno.
Napisano

ARQ skoro są różnice takie jak piszesz to można przyjąć, że to wz.86 lub wz. 88, a w tych modelach bagnetu ostrze głowni było skierowane „od lufy”. Osobiście nigdy nie spotkałem się z odwrotkami tych wz.
Wygląda, więc że było coś kombinowane przy bagnecie. Obrócenie jelca musi się wiązać ze zdjęciem okładzin (nie wyglądają dobrze) i zdjęciem głowicy rękojeści.
Na fotce sposób mocowania jelca

Napisano
Ale skąd wiadomo, że to wz. 88? Ze zdjęcia wnioskujesz, czy masz jeszcze jakieś dane. Bo ten to może być składak. Sprzedawca mocno niepewny. Koledzy sprawdzali jakie destrukty kupuje a potem z nich prawie nówki robi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie