fruityguy Napisano 28 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2014 Witam. Trafił mi się dzisiaj ort. Niestety z masakrycznie grubym i twardym osadem na awersie. Przeczytałem, że to były monety próby 0.438, więc nie wiem jak go usunąć. Zamoczyłem na noc w oliwie, ale praktycznie się nic nie ruszyło. Kwaskiem przetarłem lekko rewers, ale boję się czy mi rysunku nie zeżre przy takiej zawartości srebra. Jakieś sugestie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 28 Wrzesień 2014 Share Napisano 28 Wrzesień 2014 Zrób elektrolizę w węglanie sodu. Skutecznie i bezpiecznie usunie takie osady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 28 Wrzesień 2014 Share Napisano 28 Wrzesień 2014 Oliwa na takie coś podziała, ale nie po jednym dniu. Pozostaw go w niej na jakiś miesiąc lub dwa, to zetrzesz ten syf palcami. Bałbym się elektrolizy w stosunku do monet. Tym bardziej takich... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margor Napisano 1 Październik 2014 Share Napisano 1 Październik 2014 Oliwka nie pomoże a elektrolizą możesz zniszczyć monetę - kup amoniak spożywczy, roztwór łyżeczka na szklankę wody i osad powinien stopniowo puścić. Potem dokładnie wypłucz monetę pod bieżącą wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 1 Październik 2014 Share Napisano 1 Październik 2014 Podziała, podziała, tylko potrzeba czasu. A amoniak spożywczy miewa rozmaity skład - nie zawsze jest to wodorowęglan amonowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 16 Październik 2014 Share Napisano 16 Październik 2014 w oliwie może leżeć 100 lat i będzie to samo. Tylko płyn Argentum do srebra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 17 Październik 2014 Share Napisano 17 Październik 2014 Bez przesady. Oliwka dobrze penetruje i rozmiękcza osady, tyle, że jest dla bardzo cierpliwych. nie zadziała ona sama. Trzeba co jakiś czas przecierać osad i zbierać wierzchnią warstwę, by docierała w głąb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 17 Październik 2014 Share Napisano 17 Październik 2014 Dokładnie. Dobrze jest się przy tym posłużyć wykałaczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 17 Październik 2014 Share Napisano 17 Październik 2014 Można sobie zrobić z twardego drewna - np. z dębowego patyczek - wykałaczkę do zagłębień. Wszelkie magiczne płyny mogą niszczyć stopy o niskiej zawartości srebra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 20 Październik 2014 Share Napisano 20 Październik 2014 jak chcesz zniszczyć monetę to zrób to szybko jak sie pobawisz i bedziesz miał cierpliwość to może cos z tego wyniknie nie ma cud metody jest tylko rozwaga chemii nie polecam bo może sie stać jak koledzy pisali lepiej delikatnie patyczkiem sciagać zabrudzenia dębowym lub wykałaczką z wyczuciem pod dużym kątem i oliwka po kilku miesiącach powinno być nieżle pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.