fruityguy Napisano 28 Wrzesień 2014 Autor Napisano 28 Wrzesień 2014 Witam. Trafił mi się dzisiaj ort. Niestety z masakrycznie grubym i twardym osadem na awersie. Przeczytałem, że to były monety próby 0.438, więc nie wiem jak go usunąć. Zamoczyłem na noc w oliwie, ale praktycznie się nic nie ruszyło. Kwaskiem przetarłem lekko rewers, ale boję się czy mi rysunku nie zeżre przy takiej zawartości srebra. Jakieś sugestie ?
remington Napisano 28 Wrzesień 2014 Napisano 28 Wrzesień 2014 Zrób elektrolizę w węglanie sodu. Skutecznie i bezpiecznie usunie takie osady.
IdeL Napisano 28 Wrzesień 2014 Napisano 28 Wrzesień 2014 Oliwa na takie coś podziała, ale nie po jednym dniu. Pozostaw go w niej na jakiś miesiąc lub dwa, to zetrzesz ten syf palcami. Bałbym się elektrolizy w stosunku do monet. Tym bardziej takich...
margor Napisano 1 Październik 2014 Napisano 1 Październik 2014 Oliwka nie pomoże a elektrolizą możesz zniszczyć monetę - kup amoniak spożywczy, roztwór łyżeczka na szklankę wody i osad powinien stopniowo puścić. Potem dokładnie wypłucz monetę pod bieżącą wodą.
IdeL Napisano 1 Październik 2014 Napisano 1 Październik 2014 Podziała, podziała, tylko potrzeba czasu. A amoniak spożywczy miewa rozmaity skład - nie zawsze jest to wodorowęglan amonowy.
april_86 Napisano 16 Październik 2014 Napisano 16 Październik 2014 w oliwie może leżeć 100 lat i będzie to samo. Tylko płyn Argentum do srebra
viator01 Napisano 17 Październik 2014 Napisano 17 Październik 2014 Bez przesady. Oliwka dobrze penetruje i rozmiękcza osady, tyle, że jest dla bardzo cierpliwych. nie zadziała ona sama. Trzeba co jakiś czas przecierać osad i zbierać wierzchnią warstwę, by docierała w głąb.
IdeL Napisano 17 Październik 2014 Napisano 17 Październik 2014 Dokładnie. Dobrze jest się przy tym posłużyć wykałaczką.
viator01 Napisano 17 Październik 2014 Napisano 17 Październik 2014 Można sobie zrobić z twardego drewna - np. z dębowego patyczek - wykałaczkę do zagłębień. Wszelkie magiczne płyny mogą niszczyć stopy o niskiej zawartości srebra.
manierka Napisano 20 Październik 2014 Napisano 20 Październik 2014 jak chcesz zniszczyć monetę to zrób to szybko jak sie pobawisz i bedziesz miał cierpliwość to może cos z tego wyniknie nie ma cud metody jest tylko rozwaga chemii nie polecam bo może sie stać jak koledzy pisali lepiej delikatnie patyczkiem sciagać zabrudzenia dębowym lub wykałaczką z wyczuciem pod dużym kątem i oliwka po kilku miesiącach powinno być nieżle pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.