Skocz do zawartości

Odnaleźli 13 ciał!

merkus

Rekomendowane odpowiedzi

zczątki 13 żołnierzy niemieckich odnaleziono w Świbie, tuż za granicą powiatu wieruszowskiego. Przez ostatnie dni na polu sąsiadującym z dawną drogą krajową prace w masowej mogile żołnierskiej prowadzili członkowie Stowarzyszenia Pomost". - Dwadzieścia lat temu nasz wujek napisał do jednej niemieckiej fundacji i okazało się, że ktoś po latach zaczął szukać. On wiedział, że coś tutaj może być, i było - mówił nam mieszkaniec, który obserwował prace, jakie działy się tuż za ogrodzeniem jego posesji.

- Przy poległych odnaleziono dużą ilość broni, amunicji i innego wyposażenia żołnierskiego. Niebezpieczne znalezisko zostało przekazane policjantom z Komendy Powiatowej Policji w Kępnie - relacjonują z kolei członkowie Pomostu". Jak dowiedzieliśmy się od przedstawiciela stowarzyszenia - Wojciecha Kowalczyka, szczątki żołnierzy zostały przewiezione do Poznania, gdzie odbędą się szczegółowe badania. Tam też za kilka tygodni zostanie przeprowadzony pochówek.

http://www.tugazeta.pl/1,odnalezli-13-cial,15341.html

I nie zabrali torby po magazynku do rkmD, tylko z zawartością zakopali ? czyli mogiła stanowi tuż po wojenne zrzutowisko , nie tyko mogiłę ?
Nie jest to wykluczone.
z drugiej strony może być to też mogiła żołnierzy częściowo wyposażonych w broń zdobyczną. szkoda że nie wiemy z jakich oddziałów pochowani pochodzili.

Sądzę, że skoro są tak odkryci, to przynajmniej na pacjencie ze zdjęcia nr 3 powinien być pas + ładownice itp. itd. Byłem przy kilkudziesięciu ekshumacjach mogił ze I.45 i zapewniam, że łatwiej było trafić magazynek od DT niż np. menażkę, bo ona do czegoś mogła się rzeczywiście przydać. Z mojej strony EOT. Jak chcesz więcej informacji, to proponuję zgłosić się do źródła, czyli do Pomostu" :D

Jeżeli pochowali ich zwycięzcy po przejściu frontu to do mogiły nie trafiła by broń strzelecka i amunicja hurtem. To było zbierane i magazynowane. Jeżeli pobojowisko sprzątała ludność bez nadzoru, to do grobu mogła trafić broń strzelecka jako trefna wraz z amunicją, ale już takie bagnety zostały by zabrane w celu przerobienia na narzędzia rolnicze. Na moje oko pochówek w trakcie trwania walk- do dołu trafiła broń uszkodzona lub nadmiarowa i nieboszczycy tak jak leżeli- czyli z częścią ekwipunku osobistego.

Tak, słyszałem, nawet dosyć często. Oczywiście do kopania dołów na ogół używano ludności miejscowej. Sowieci nie byli durniami i zdawali sobie sprawę że gnijący pod płotem nieboszczycy dowolnego pochodzenia to zagrożenie epidemiologiczne. Przy czym dosyć starannie zbierali broń i amunicję, choćby po to żeby nie trafiła np w ręce lokalnej partyzantki. Mieli do tego celu powołane wyobraźcie sobie specjalne służby.
Natomiast co do walających się powszechnie bagnetów i podobnego wyposażenia, to raczej spotykałem się z gromadzeniem wszelakiego szpeju na zapas, choćby w celu przerobienia u miejscowego kowala na coś przydatnego- to był przecież kawałek porządnej stali, z której jak nie zostanie wykorzystany do szlachtowania świniaków. to choćby porządny klin do siekiery a nawet podkowę dla konia wyklepać można.
PS Może takie podejście was dziwi, ale ja wychowałem się jeszcze w gospodarce niedoboru a nie nadprodukcji.

Czytałem ostatnio wspomnienia Polaków wysiedlonych z Kresów i osiedlanych w okolicach Korsz (powiat kętrzyński)w roku 1946. Nie dość ,że wszędzie stał rozbity sprzęt wojskowy i pełno było trupów(przypominam-1946rok!), które musieli sami pochować to jeszcze walczyli ze straszną plagą myszy. Polecam Wypędzeni ze wschodu" red.Hans-Jurgen Bomelburg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie