Skocz do zawartości
  • 0

drewniana kula

avena

Pytanie

Napisano

kula drewniana średnica powyżej 20 cm
kula według właścicielki przeleżała w ogrodzie ponad 40 lat
gdy ja znalazłem była zagłębiona do połowy w ziemi
nie ma żadnych otworów
pytanie
do czego mogła służyć oraz z jakiego drewna może ona być zrobiona jeżeli wytrzymała tyle czasu w warunkach ogrodu

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Świnka ma 3 cm, a nie ponad 20 ;p
Może to być element dekoracyjny, na podobieństwo krasnala ogrodowego, znalazłem w internecie sporo podobnych, opisanych dość enigmatycznie jako ozdoba.
Napisano

kula drewniana średnica powyżej 20 cm
kula według właścicielki przeleżała w ogrodzie ponad 40 lat
gdy ja znalazłem była zagłębiona do połowy w ziemi
nie ma żadnych otworów
pytanie
do czego mogła służyć oraz z jakiego drewna może ona być zrobiona jeżeli wytrzymała tyle czasu w warunkach ogrodu

Napisano
Rodan, kula do kręgli ma o ile pamiętam 16 cm średnicy.
Są więc mniejsze, te stare również, o ile wiem.
Niewykluczone, że ta służyła do jakiegoś rodzaju gry, ale kręgle raczej odpadają.
Może pomogły by masa i dokładny wymiar, np obwód, bo ponad 20 cm" to może być 21 albo 25 cm, albo 20,5cm, a to duża różnica, jeśli jest do jakiejś gry, raczej ma ustalony rozmiar i masę, co prawda mogły one ulec zmianie, zwłaszcza masa, przez nasiąknięcie wodą, ale zawsze to jakiś początek.

Wydaje mi się jednak, że to jest element ozdobny, znalazłem kilka mniej lub więcej podobnych, o bardzo różnorodnych rozmiarach i strukturze, pod hasłem large wooden ball"
Kule te wydają się nie mieć konkretnego zastosowania, to coś na zasadzie postaw se gdzie chcesz" - przeglądając zdjęcia widziałem lezące na klombie, na grzędzie, na trawniku ułożone w piramidę, na kamiennej kolumnie z gniazdem, na półce w domu, a nawet w szklanej misce na stole, zamiast tradycyjnych sztucznych owoców ;)

Przyznam, że dość ciekawa sprawa, poszukam jeszcze czegoś, może znajdę :p
Napisano
czy może ona być od gry w kręgle początkowo w kręgle grano kulami bez dziur na palce
chociaż czy nie jest za duża
Napisano
Do dzisiaj są kręgielnie,gdzie używa się kul bez otworów na palce.Teoria Avena może być trafiona.Kula po dokładnych oględzinach,powinna nosić cechy używania(gry)Poobijania,stłuczenia etc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie