Skocz do zawartości

Pudełko z aluminium

IdeL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć. mam pytanko. Czy ma ktoś z Was pomysł na to, z czego można by pozyskać aluminiowe, prostopadłościenne pudełko wielkości nie mniejszej 10cmx10cmx5cm i nie większej niż, powiedzmy 15cmx15cmx10cm? Dokonał żywota mój przyrząd do strojenia sond whitesowych i postanowiłem skonstruować sobie nowy; no i mam problem natury mechanicznej.... Nie chcę zlecać wykonania obudowy jakiemuś warsztatowi. Chciałbym wykorzystać gotowe pudełko od czegoś" i ..... nie mam pomysłu od czego. Na razie padło" na obudowę po komputerze pokładowym Lanosa, tyle, że jest ona trochę echnologicznie" dziurawa. Będę wdzięczny za fajne pomysły.

IdeL
Napisano
Z jak grubej blachy wykonany był Twój chlebak?

To jest bardzo ciekawa opcja. Co prawda zamiast 5cm jest 3,4cm, ale to nie jest problematyczne, gdyż montaż elementów i tak nie przekroczy 2,5cm. Jedyne co, to trzeba by zmodyfikować ten system z rączkami - tzn. wyeliminować je....

IdeL
Napisano
Skoro chcesz pakować do środka elektronike to szukaj w tym kierunku - np. wypruj środek ze starego twardziela HDD lub jakiegoś uszkodzonego wzmacniacza samochodowego, łączy je przede wszystkim hermetyczna obudowa na potrzeby kapryśnej elektroniki.
Napisano
Thx. Urządzenie nie pracuje w warunkach ekstremalnych, więc obudowa nie musi być hermetyczna. Dobrze będzie jednak, jeśli wszelkie otwory zostaną ograniczone do niezbędnego minimum. Tak na prawdę, to po prostu wzmacniacz wstępny (taki jak w XLT) oraz generator kwarcowy, dzielniki i wzmacniacz końcowy, taki jak w XLT lub Spectrum. Do tego dwa wyjścia BNC i wejście zasilania. Nic więcej. Poprzedni, który ozdeptał mi się" niechcący pozbawiony był obudowy, co w efekcie poskutkowało kataklizmem.
Twardziel jest niestety za chudy - co prawda mógłbym to zrobić w SMD, ale i tak nie pomieściłbym wygodnie w obudowie od HDD dwóch gniazd BNC.
Wzmacniacz to fajna opcja - kurczę, tylko skąd a prędce" wykombinować niepotrzebny wzmacniacz samochodowy? :>

IdeL

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie