Skocz do zawartości
  • 0

Szrapnel

Piastek

Pytanie

Napisano
Witam, znalazłem niedawno szklankę szrapnela z częściowo wygiętą ścianką, nie ma zapalnika, ale ma w środku kulki kaliber chyba 12cm nie mierzyłem i od razu zakopałem ale chyba 12cm. Moje pytanie, czy pod spodem tych kulek może znajdować się ładunek ? Jak to się stało że z jednej strony wygląda jakby wygięta ta ścianka a nie doszło do wybuchu no bo przecież ma w środku kulki, zdjęcia nie posiadam.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zapewne nie ma juz ładunku wypychającego w środku. Może byc troche trotylu, ktorym oblepione beda kulki. Czasami bywało tak , że szrapnel kichał" tzn nie dochodzilo do pełnego wbuchu. Możlwe również, że szrapnel zamiast detonować nad ziemią najpierw się w nią wbił. Takie szklanki jak Twoja czasami sie spotyka. Pozdrawiam
Napisano
Ładunek był chyba na spodzie bo miał za zadanie wypychać te kulki, skoro kulki są a szklanka od spodu jest cała, to nie mam pewności czy ładunku nie ma, okolica w takie fanty nie jest za bogata, no ale nie zamierzam przy tym grzebać, chyba że da się potwierdzić że go nie ma. O zdjęcie będzie trudno, musiałbym się wrócić i zrobić zdjęcie.
Napisano
Piastek zadałeś pytanie na forum i spotykasz się z mniej lub bardziej niepoważnymi odpowiedziami, które robią Ci mętlik w głowie. A sprawa jest naprawdę bardzo prosta i przy odrobinie samozaparcia dasz radę:

1. Poczytaj ogólnie o szrapnelach, a dowiesz się jaki to iebezpieczny" mnateriał wybuchowy jest na spodzie i jaka była jego rola.
2. Wpisz w wyszukiwarkę słowa szrapnel 12cm lub coś w tym rodzaju i spróbuj zidentyfikować pocisk.
3. Poszukaj jego przekroju, a dowiesz się co jest na spodzie i na ile jest to groźne" po zaleganiu w stanie otwartym 100 lat w ziemi.
4. Jeżeli będziesz miał już tę wiedzę, zastanów się co robić dalej.
5. Możesz oczywiście czekać dalej i liczyć na to, że odezwie się spec w osobie Voucura, Ave Danziga czy Loslaua, ale bez fotki i dokładnego pomiaru kalibru nie wiem czy któryś z nich będzie chciał udzielić ci odpowiedzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie