pawcion123 Napisano 8 Sierpień 2014 Autor Napisano 8 Sierpień 2014 Witam szanowne grono.Mam zamiar kupić motocykl zarejestrowany jako zabytek.czy ktoś się orientuje jak wygląda przerejestrowanie takiego pojazdu?. Nie wiem ile mnie to będzie kosztować, i jakie formalności muszę poczynić, a w necie nie mogę nic na ten temat znaleźć.Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Paweł.
Hansdekawka Napisano 9 Sierpień 2014 Napisano 9 Sierpień 2014 jakie przerejestrowanie?Na nowego właściciela na żółte blachy?Czy przerejestrowanie na normalne blachy?
Swiety82 Napisano 9 Sierpień 2014 Napisano 9 Sierpień 2014 Przerejestrowanie raczej tak jak każde inne, OC sie zmienia i możliwość ew. modyfikacji.
Catadero Napisano 10 Sierpień 2014 Napisano 10 Sierpień 2014 Przepisy dotyczące rejestracji pojazdu zabytkowego, jak wiele innych ustaw i rozporządzeń są nieprecyzyjne. Ale w sprawie nadania statusu pojazdu zabytkowego mówią jednoznacznie:raz zarejestrowany pojazd na żółte blachy" pozostaje zabytkiem na zawsze.Korzyści-jedno badanie techniczne potrzebne do wpisania pojazdu na listę zabytków. Potem juz żadnych przeglądów-chyba, że pojazd służy celom zarobkowym (np. przewozy osób);Ubezpieczenie okresowe-na miesiąc lub tylko na pół roku;Negatywy-nawet na naprawę (teoretycznie) trzeba mieć zgodę konserwatora zabytków (pomijając już sprawy renowacji czy przeróbek);wyjazd za granicę-za zgodą konserwatora;Dopuszczenie do ruchu może wiązać się z ograniczeniami-np. w przypadku braku świateł lub oświetlenia niedostatecznego-zakaz poruszania się po zmroku a w pojazdach ze słabymi hamulcami oraz zbyt niską prędkością maksymalną-zakaz poruszania się po autostradach.Zmiana właściciela to normalna procedura-jeśli inne województwo to zmiana ewidencji. I chyba także tablic. Odpada przegląd techniczny, gdyż przepisy przewidują dla zabytków tylko jeden-w momencie pierwszej rejestracji.C.
pawcion123 Napisano 10 Sierpień 2014 Autor Napisano 10 Sierpień 2014 Dziękuję Catadero za wyczerpującą odpowiedź.Pozdrawiam Paweł.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.