Skocz do zawartości
  • 0

Kulki ołowiane

Skierak

Pytanie

Napisano

Witam
Znalazłem w niewielkim lasku podczas dwóch wypadów ponad 30 takich kulek (średnica 18mm). Od jakiej broni mogą pochodzić i z jakiego okresu?
Pozdrawiam

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chociaż zastanawiająca jest ta obręcz", która je okala, na moich jej nie ma. Jednak kaliber by pasował: Francuzi mieli karabiny wz 1777 o kalibrze 17,5 mm.
Napisano
A może kula ruska?
Sztucer z liege, przed wprowadzeniem pocisków stożkowych (pocisk kulikowskiego) strzelał właśnie czymś takim, kaliber 17,8
Napisano
Z tego co wiem, to francuskie miały kaliber 17,5 a ruski były ze 2 mm większe. Nie wiem ile dokładnie, ale na polach bitew z 1813 wychodzą oba rodzaje kul i wyraźnie się różną.
Napisano
Kolego Skierak, a można wiedzieć koło jakiej miejscowości one wyszły? Bo mogę pogmerać w moich książkach i Ci powiedzieć, czy w 1813 coś się tam działo.
Napisano
Nie wiem, jaki kaliber miały ruskie karabiny w tamtych czasach, ani nawet, czy mieli jakiś własny kaliber, karabin o którym pisałem to ichnia adaptacja brytyjskiego Brunszwika", który miał taki kaliber, a sam karabin nie do końca ruski, bo ruscy jedynie zlecili wyprodukowanie, a wyprodukowany został w Belgii ;)
Ruska nazwa karabinu to Литтихский Штуцер"
Kula:
http://www.1939.ru/catalog-1729.html
Napisano

ja się podepnę jeśli można. też znalazłem kilkadziesiat takich kul. Z tym, ze moje maja kaliber głównie 15 - 16 mm. jest tez drugi typ - 13 mm. przez wies przechodziły ponoć wojska napoleońskie ale o bitwach nic nie znalazłem. Może strzelnica? ale kaliber nie pasuje do Francuzów...

Napisano
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem.
Podobno w mojej miejscowości miało miejsce starcie 80 osobowego oddziału powstańców styczniowych z kozakami, czy możliwe, że te kule pochodzą z tego starcia? Na miejsce natknąłem się przypadkiem, nikt nie wie gdzie ta bitwa miała miejsce, nigdzie nie jest opisana. Czy jest możliwość, że owe kulki pochodzą z polowania? Obok kulek znalazłem 5 kopiejek z 1873 roku, a także medalik z Jasnej Góry z 1882 r, czyli kilkanaście lat po powstaniu.
Kulek innego kalibru nie znalazłem, wszystkie są takie same jak na zdjęciu.
Pozdrawiam
Napisano
Większy kaliber może oznaczać wojnę 30-letnią.
A jeśli interesują Cię działania roku 1813 to mogę Ci sprawdzić, czy coś się działo w Twojej okolicy ;)
Napisano

Witam
Znalazłem w niewielkim lasku podczas dwóch wypadów ponad 30 takich kulek (średnica 18mm). Od jakiej broni mogą pochodzić i z jakiego okresu?
Pozdrawiam

Napisano
racja, że niektóre sa zdeformowane. Ale to może od uderzenia w coś? szrapnele są z ołowiu z antymonem, zupełnie inaczej patynują. Te ewidentnie to czysty ołów pokryty białymi solami ołowiu
Napisano
Ja nie widzę ich, więc trudno mi patynę na podstawie fotki oceniać - Ty masz w ręku więc wiesz :)
Poszukam źródła, ale spotkałem się z informacją, że kule kal. około 13 mm pochodzą z pistoletów rosyjskich lub kartaczy. Poszukam jeszcze, bo był to artykuł zamieszczony w necie - z badań archeologicznych pola bitwy.
Napisano
Znalazłem. Są kalibry kul w poszczególnych armiach
http://www.thesaurus.com.pl/forum/printview.php?t=2488&start=0&sid=9ded6def5fc3116489b322814ab557ee

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie