Piastek Napisano 23 Lipiec 2014 Autor Napisano 23 Lipiec 2014 Witam.Próbowaliście topić takie kulki? Jest tego masa, a gdyby kupić jakieś fajne formy to można by trochę ozdób zrobić, tylko właśnie pytanie - Zazwyczaj jest to ołów z antymonem i chciałem zapytać czy nie będzie to w niczym przeszkadzać ;)
lz29937 Napisano 23 Lipiec 2014 Napisano 23 Lipiec 2014 łatwo można sie zatruć przy topieniu ołowiu, kolega w szpitalu skończył topiąc ołów z akumulatora...ołów po przetopieniu się błyszczy przez chwilę po kilku dniach robi się matowy i na ozdoby jest zbyt miękki.
cuma Napisano 23 Lipiec 2014 Napisano 23 Lipiec 2014 a nie lepiej dla wędkarzy?od paru lat, jako obciążenie np. do koszyka" stosuję.i naprawdę żal niewielki, jak gdzieś na dnie zostają.
vis1939 Napisano 23 Lipiec 2014 Napisano 23 Lipiec 2014 Stop na ozdoby się nada,skoro nadał się do odlewania korpusów zapalników.Antymon zwiększa twardość ołowiu,choć dodaje się go głównie aby ołów nie lepił" się do części roboczych narzędzi.
cuma Napisano 23 Lipiec 2014 Napisano 23 Lipiec 2014 a tak z prostej,ludzkiej ciekawości... jakie ozdoby? ciężki" metal... i np. uszy się urwą!.kulki", plomby... chleb powszedni" w lasach i na polach.tak tylko pytam...
Piastek Napisano 23 Lipiec 2014 Autor Napisano 23 Lipiec 2014 Mowie o odlaniu jakiejś figurki, fajnie mieć coś takiego jak się wie, że te kule użyte 100 lat temu ;)Co do zatrucia się, to właśnie tego też się boje, po pierwsze ołowica, po drugie gdzieś czytałem, że antymon jest rakotwórczy podobno.
cuma Napisano 23 Lipiec 2014 Napisano 23 Lipiec 2014 przepraszam Piastek!a jaką figurkę byś odlał"? no chyba coś dla siebie. żołnierzyków ołowianych..., a może...?jak coś fajnego wymyślisz, to się pochwal!ołowiu Ci przyślę i za produkcję zapłacę.fajna pamiątka by była!pozdro!
Piastek Napisano 24 Lipiec 2014 Autor Napisano 24 Lipiec 2014 Właśnie myślałem o żołnierzykach, tak na pamiątkę właśnie, gdyby kiedyś np. zdrowie odmówiło posłuszeństwa, kulek od groma a na złom tak jak niektórzy robią to trochę żal oddawać
viator01 Napisano 24 Lipiec 2014 Napisano 24 Lipiec 2014 Z odlewaniem bym się tak nie spieszył. Te szrapnelowe maja ołów utwardzony dodatkiem antymonu - mocno szkodliwego
Piastek Napisano 24 Lipiec 2014 Autor Napisano 24 Lipiec 2014 no właśnie pisałem o tym wcześniej 2 posty ;)
viator01 Napisano 24 Lipiec 2014 Napisano 24 Lipiec 2014 Napisałem tylko, że antymon nie jest podobno szkodliwy, ale mocno szkodliwy: Antymon i jego sole działają toksycznie głównie na ośrodkowy układ nerwowy i krew. Powodują także zapalenie spojówek oraz skóry, uszkadzają mięsień sercowy i wątrobę. Związki antymonu wykazują działanie mutagenne ikancerogenne". http://wis.pol.lublin.pl/kongres3/tom1/10.pdf
Piastek Napisano 24 Lipiec 2014 Autor Napisano 24 Lipiec 2014 Dzięki za informacje, a można się czegoś nabawić nawet bez topienia ołowiu z tym antymonem?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.