Skocz do zawartości

Kulki szrapnelowe

Piastek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.

Próbowaliście topić takie kulki?
Jest tego masa, a gdyby kupić jakieś fajne formy to można by trochę ozdób zrobić, tylko właśnie pytanie - Zazwyczaj jest to ołów z antymonem i chciałem zapytać czy nie będzie to w niczym przeszkadzać ;)
Napisano
łatwo można sie zatruć przy topieniu ołowiu, kolega w szpitalu skończył topiąc ołów z akumulatora...
ołów po przetopieniu się błyszczy przez chwilę po kilku dniach robi się matowy i na ozdoby jest zbyt miękki.
Napisano
a nie lepiej dla wędkarzy?
od paru lat, jako obciążenie np. do koszyka" stosuję.
i naprawdę żal niewielki, jak gdzieś na dnie zostają.
Napisano
Stop na ozdoby się nada,skoro nadał się do odlewania korpusów zapalników.Antymon zwiększa twardość ołowiu,choć dodaje się go głównie aby ołów nie lepił" się do części roboczych narzędzi.
Napisano
a tak z prostej,ludzkiej ciekawości... jakie ozdoby? ciężki" metal... i np. uszy się urwą!.
kulki", plomby... chleb powszedni" w lasach i na polach.
tak tylko pytam...
Napisano
Mowie o odlaniu jakiejś figurki, fajnie mieć coś takiego jak się wie, że te kule użyte 100 lat temu ;)

Co do zatrucia się, to właśnie tego też się boje, po pierwsze ołowica, po drugie gdzieś czytałem, że antymon jest rakotwórczy podobno.
Napisano
przepraszam Piastek!
a jaką figurkę byś odlał"? no chyba coś dla siebie. żołnierzyków ołowianych..., a może...?
jak coś fajnego wymyślisz, to się pochwal!
ołowiu Ci przyślę i za produkcję zapłacę.
fajna pamiątka by była!

pozdro!
Napisano
Właśnie myślałem o żołnierzykach, tak na pamiątkę właśnie, gdyby kiedyś np. zdrowie odmówiło posłuszeństwa, kulek od groma a na złom tak jak niektórzy robią to trochę żal oddawać
Napisano
Napisałem tylko, że antymon nie jest podobno szkodliwy, ale mocno szkodliwy: Antymon i jego sole działają toksycznie głównie na ośrodkowy układ nerwowy i krew. Powodują także zapalenie spojówek oraz skóry, uszkadzają mięsień sercowy i wątrobę. Związki antymonu wykazują działanie mutagenne i
kancerogenne". http://wis.pol.lublin.pl/kongres3/tom1/10.pdf

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie