Skocz do zawartości
  • 0

Kula armatnia

ayra

Pytanie

Napisano

W zeszłym tygodniu na zachód od Jarosławca znalazłam kulę najprawdopodobniej żeliwną o średnicy ok. 10 cm i obwodzie 35,5 cm. Kula została odnaleziona w pobliżu starego lotniska w lesie, nie była zakopana, czy też przysypana ziemią.

Kula jest idealnie okrągła, bez odkształceń, bardzo ciężka ( na oko z 10 kg). Posiada otwór zalany ołowiem widoczny na zdjęciach. Nie odnalazłam żadnych wytłoczonych napisów, oznaczeń. W ogólnym bardzo dobrym stanie, na zdjęciach jest lekko oczyszczona drucianą szczotką.

Moje pytanie jako, że jestem laikiem jeśli chodzi o tego typu znaleziska prosiłabym o informację jakiego typu jest to przedmiot? Kula młyńska? Odważnik? Kula armatnia? Czy jeśli otwór zalany jest ołowiem i nie ma w nim ubytków, może znajdować się w jej wnętrzu proch? Z jakiego okresu może pochodzić ta kula?

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jakoś mi nie pasuje ta waga. Kula o takiej średnicy z żelaza (żeliwa) ważyła około 4 kg. Mają one gęstość około 7 000-8 000 kg/m3, a ołów około 114 000 kg/m3, zatem wydaje mi się za ciężka.
Napisano
Jeśli kula jest żelazna, a wymiar 35.5 prawidłowy, powinna ważyć ok 5.5kg, gęstość takowej nieznacznie przekraczała by gęstość czystego żelaza(~7900kg/m3), chyba, że ołowiu jest więcej, wtedy mogła by ważyć tak na oko do 7kg max, z czystego ołowiu ważyła by niecałe 8kg.
Proponuję zważyć, nawet na wadze łazienkowej, zawsze to jakaś informacja ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie