Skocz do zawartości

Hełm niemiecki.

lasiutm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio wpadł mi w ręce taki o to hełm. Chciałbym go odrestaurować. Nie wiem czy będzie to opłacalne. Nie mniej jednak prosiłbym o napisanie krok po kroku od czego powinienem zacząć. Pozdr.

Najpierw trzeba byłoby i tak go porządnie oczyścić. Myślę, że najlepiej zastosować elektrolizę, bo jak cokolwiek nakleisz na nieoczyszczoną blachę, to będzie dalej korodowała i się całość rozsypie. po oczyszczeniu okaże się ile z tego zostało. Później będziesz mógł dopasować jakąś metodę zaklejania i szpachlowania.

Hej.
Zgodzę się z kolegą wyżej. Trzeba usunąć rdzę. Potem możesz dziury połatać żywicą poliestrową żeby był solidny i zaszpachlować czerep z góry. Na koniec wypolerować i wyrównać papierem ściernym i ładnie pomalować. Ja stosuję takie zabiegi i jestem zadowolony z efektów. Jak ranty są zdrowe to jest łatwa i przyjemna robota. Załączam tak właśnie zrobiony m40. Pozdrawiam

Lepiej zaryzykować teraz i zobaczyć co wyjdzie, niż władować sporo środków i zobaczyć taką samą dziurę za jakiś (krótki) czas.
Ewentualnie jak będzie to wszystko pokryte, to można byłoby wyczyścić mechanicznie i nałożyć fosol (ale bez tych bredni, które czasem czytam, żeby go zmywać). To środek, który powoduje przekształcenie korozji w związki chroniące przed dalszym jej postępem. Niestety gwarancji nie będzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie