Skocz do zawartości
  • 0

kamien podobny do ostrza

GTR34

Pytanie

Napisano

Witam koleszka prosil o pomoc czy to zwylky kamien czy moze faktycznie jakies narzedzie.

Dlugosc ok. - 7,2cm
Szerokosc 2,5cm

dodam ze dobrze uklada sie w dloni.

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
hehe dzięki, teraz już też myślę że robiły to ręce wprawione w tym rzemiośle. Dzisiaj na żwirowni bawiłem się tłukąc krzemienie i próbowałem uzyskać jakieś proste otrze. Trzeba wiedzieć jak i gdzie uderzać. Tłukąc przypadkowo uzyskuje się tylko gruz krzemienny...

Szkoda, że nie pamiętam gdzie je znalazłem... Jeden napewno na polu w Skale, na północ od Krakowa. Ale który? Tego już sobie nie przypomnę... eehh
Napisano

Witam koleszka prosil o pomoc czy to zwylky kamien czy moze faktycznie jakies narzedzie.

Dlugosc ok. - 7,2cm
Szerokosc 2,5cm

dodam ze dobrze uklada sie w dloni.

Napisano
jeszcze powiedz o kontekście znalezienia. Bo jak np żwirownia czy brzeg Wisły to pół na pół. Jak w lesie czy w polu pozbawionym krzemieni to gratuluję:)
Napisano
Znalezione na polu, były również inne krzemienie ale nic podobnego do tego ani kształt ani kolor. Ten kamień wydaje inny dźwięk jak się obije o inny krzemień czy kamien.
Napisano
nie można wykluczyć, że jest to krzemienne narzędzie, nie wygląda na przypadkowo obrobione w czasie transportu, raczej człowiek w tym maczał paluszki:) pozdrawiam
Napisano
może nie obijaj bo uszkodzisz, a szkoda by było. Nie wygląda na losowy odłupek, także pewnie ktoś przy tym gmerał dobrych kilka tysięcy lat temu :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie