Skocz do zawartości
  • 0

szrapnel?

michaelos

Pytanie

Napisano

Witam czy są to pozostałości szrapnela? Kulka 13mm średnicy a grubość kawałka żelastwa" 7-8mm. Oba przedmioty znalezione kilka metrów od siebie. Pozdrawiam

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Proponuję koledze sięgnąć do źródeł, tych osiągalnych, tzn. spróbować wyszukać w Internecie informacji na temat I i II-wojennych działań w swojej okolicy. Jeżeli będą jakieś wzmianki n/t działań ( i nie mam tu na myśli jakichś spektakularnych przełamań frontu, czy wyjść z okrążenia ), np. o koncentracji wojsk, przemarszach do/od frontowych itp. to tajemnica kulki rozwiązana. ( Inne kulki mogą być daleko, daleko od tej pierwszej, taka moja podpowiedź). Życzę udanych poszukiwań!
Napisano

Witam czy są to pozostałości szrapnela? Kulka 13mm średnicy a grubość kawałka żelastwa" 7-8mm. Oba przedmioty znalezione kilka metrów od siebie. Pozdrawiam

Napisano
Ciężko stwierdzić w 100% ale jeśli leżał pośród kulek to pewnie tak jest :)
Zaraz ktoś pewnie napisze, że szrapnel się nie rozrywał.

Generalnie skorupa nie miała na celu rozerwania się, ładunek na spodzie pocisku miał wypchnąć kulki, ale gdy ciężar kul przeniósł się na przód to często się tak działo.
Napisano
Znalazłem ten niby odłamek" w odległości 8-10 metrów ale wyszła tylko jedna kulka. Dziś może jeszcze przeszukam to pole trochę głębiej może jeszcze coś zostało.
Napisano
Nie żartuj, że zamierzasz szukać kulek szrapnelowych... To jest najgorsze przekleństwo pierwszowojennych pobojowisk. Wszyscy starają się jak mogą, by szukać fantów i w miarę skutecznie omijać wszędobylskie kulki, a Ty... chcesz znaleźć ich więcej??? Polmosy przy kulkach to pikuś, a w dodatku rarytas.

M.
Napisano
Chcę się upewnić czy to na pewno szrapnel rozerwało nad moim polem czy też może ktoś tą kulkę wyrzucił. Rozmawiam z ludźmi ale każdy gada iż tu się nic nie działo. Chodzi mi tylko o weryfikację a może okażę się iż pierwszowojenne działania miały miejsce w mojej okolicy a przy okazji może coś innego wpadnie:) Jesteśmy odkrywcami i myślę że warto odkryć historię swojego miejsca zamieszkania. Pozdrawiam
Napisano
No właśnie jeżeli znajduje się kulki to świadczy to o tym że do czegoś lub kogoś strzelano i w tym miejscu powinny znajdować się inne ciekawsze znaleziska. Pamiętam moje pierwsze odkrycia i właśnie były to tylko kulki z których się bardzo cieszyłem i ekscytowałem. Jeszcze do tej pory zbieram kulki choć już bez tych emocji, odłamków też sporo się trafiało ale posiadam dwa z fragmentami pierścienia wiodącego co fajnie stroją. Pamiętaj nawet najmniejsza rzecz o czymś świadczy. Odkrywcy są jak detektywi, oni z małych poszlak rozwiązują zagadki, a my z małych artefaktów odkrywamy historię.
Napisano
Dokładnie ;)
Jak sobie przypomnę jak cieszyło się z jakiegoś małego odłamka, ale to w sumie nie miejsce na dyskusje a ja nie chce kolejnej kartki więc życze obfitych poszukiwań

Pozdrawiam !
Napisano
Każdy z nas zaczynał od odłamków i podobnych znalezisk , a potem okazywało się że są w okolicy dużo ciekawsze eksponaty . Jak tak będziemy do tego podchodzić to zniechęcimy ludzi do poszukiwań !!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie