jacek825 Napisano 28 Czerwiec 2014 Autor Napisano 28 Czerwiec 2014 Długość 9 cm , wyszedł na wrześniowej miejscówce , co było na nim wieszane ? Po górnym ogniwie widać że był na paskuPozdr.
Korabkow Napisano 28 Czerwiec 2014 Napisano 28 Czerwiec 2014 Szabla noszona na rapciach była dość nisko zawieszona i w pewnych sytuacjach było to uciążliwe-plątała się- ,w tym celu stosowano takie łańcuszki z haczykiem i szabla na nim wisiała wyżej i prosto.Ten łańcuszek z fotografii wygląda mi na polski,z wcześniejszego okresu,później ich nie noszono.Używanie łańcuszka powszechne było w wojsku niemieckim przed I wojną.Wykonanie łańcuszka ze zdjęcia jest prawidłowe,ogniwka są równe i jednakowej wielkości i nie wiem co w nim jest chamskiego,cel jego był czysto praktyczny a nie ozdobny.Kolego tyfus na naukę nigdy nie jest za późno, to nie będziesz się podpierać stwierdzeniem że może się mylę" albo jak Twój kolega Czlowieksniegu pisząc Wiem, wiem... inny model", ale może być.To jest łańcuszek do podwieszania szabli i tyle w temacie,nie zabieram głosu,kiedy nie jestem czegoś pewien i nie zależy mi na tych punktach przy moim pseudonimie.
tyfus Napisano 29 Czerwiec 2014 Napisano 29 Czerwiec 2014 wiszisz... wiedzy nigdy za dużo i przekonuje mnie to.jednakże wydawało mi się, że powinno takie coś bardziej elegancko" wyglądać. Być może w wyobraźni widziałem dystyngowanego żołnierza w pełnej gali, a nie pomyślałem o codzienności?
Czlowieksniegu Napisano 29 Czerwiec 2014 Napisano 29 Czerwiec 2014 Korabkow (372 / 0) 2014-06-28 23:26:27Nie do końca wiem, po co ten sarkazm w Twoim wpisie, ale ja tylko podrzuciłem Tyfusowi* śnurek do innej dyskusji i pytania...* tak, tak- mój kolega :-)
jacek825 Napisano 28 Czerwiec 2014 Autor Napisano 28 Czerwiec 2014 Długość 9 cm , wyszedł na wrześniowej miejscówce , co było na nim wieszane ? Po górnym ogniwie widać że był na paskuPozdr.
Korabkow Napisano 28 Czerwiec 2014 Napisano 28 Czerwiec 2014 Łańcuszek służył do podwieszania wyżej szabli noszonej na rapciach.Był mocowany do pasa głównego.
tyfus Napisano 28 Czerwiec 2014 Napisano 28 Czerwiec 2014 spodziewał bym się bardziej elementu z uprzęży niż do podwieszania wyżej szabli", tym bardziej patrząc na takie prostackie i chamskie wykonanie - osobiście takiego badziewia przy szabli bym nie chciał mieć... ale może się mylę i jeszcze wiele przede mną rzeczy do poznania, wszak uczymy się całe życie...
Czlowieksniegu Napisano 28 Czerwiec 2014 Napisano 28 Czerwiec 2014 http://odkrywca.pl/lancuch-zaczep-od-szabli-kordzika-,678377.htmlWiem, wiem... inny model", ale może być :-(
jacek825 Napisano 29 Czerwiec 2014 Autor Napisano 29 Czerwiec 2014 Dzięki za odpowiedzi . Dodam tyko że łańcuszek wyszedł w miejscu gdzie trzymano jeńców polskich po jednej z bitew kampanii wrześniowej.
Pytanie
jacek825
Długość 9 cm , wyszedł na wrześniowej miejscówce , co było na nim wieszane ? Po górnym ogniwie widać że był na pasku
Pozdr.
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.