Skocz do zawartości
  • 0

hełm rosyjski (możliwa sprzedaż)

szczurek_1979

Pytanie

Napisano

Witam szanownych kolegów. Na prośbę kumpla proszę was o pomoc w identyfikacji tych oto przedmiotów. Znajdki znalezione podobno w bliskiej odległości od siebie. Jaki to wzór hełmu?

Kumpel wyraził chęć sprzedaży tego hełmu. Niestety nie jest mój bo ja bym go nie sprzedał :)

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

z wymiarami bedzie problem, ponieważ to nie są moje eksponaty i ich nie posiadam na podorędziu ;) ale ten przedmiot leży na standardowej cegle silikatowej ;) na pewno było to na wyposażeniu zołnierza ruskiego, więc co to jest?

Napisano

a i taka prośba... po ruskiemu się uczyłem ale jakoś wyleciała wiedza z łepetyny... pomóżcie rozszyfrować mi producenta tej oto menażki. Więcej bić na niej nie wypatrzyłem :)

Napisano
Łopatka może być Wojska Polskiego - wszystko zależy od kontekstu miejsca znalezienia. Jeśli to północno-wschodnia Polska, to przedmioty mogą mieć związek z działaniami po 17 września 1939 r.
Napisano
Jeśli to południowo-wschodnia Polska to łopatka może też być austriacka z I wojny światowej.
Jak nie wyjdą sygnatury to pozostaje grzebanie w literaturze i szukanie czy coś się działo w danym miejscu (chyba, że ewidentnie znaleziona w okopach z IWŚ).
Napisano
Klamoty pochodzą pewno z czerwca 41 ,Sowieci w 09.39 przejęli sporo sprzętu WP więc mogli używać póżniej polskich saperek , na terenie byłego obozu WH dla jeńców sowieckich odnajdywano liczne polskie manierki,menażki,kubki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie