Skocz do zawartości
  • 0

Uprząż(?)

Maufrais

Pytanie

Napisano

Koledzy, znalazłem coś takiego" w lesie na miejscu stacjonowania i walk wojsk rosyjskich i niemieckich w roku 1915. Wygląda jak uprząż konna. Podejrzewam, że artyleryjska, jednak przekopałem sporo materiałów i jakoś nie mogę zupełnie skojarzyć tego kawałka elementu. Wykonanie to oczywiście skóra o wymiarach około 21 cm na 10 cm, jednak jaki był rozmiar całości, nie mam pojęcia.

Ułatwieniem może być bardzo wyraźny wybity napis (jak na 101 lat w ziemi):

Wiedermann Perllo N.39"
i poniżej większym fontem także z epoki: 1913"

Na zdjęciu ledwie widoczny ale faktycznie czytelny w stu procentach.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Maufrais, zaufaj - to jest ekwipunek żołnierza armii niemieckiej z okresu I wojny światowej. Taki zestaw jak ten:
http://www.museumoftechnology.org.uk/expand.php?key=808
Otwarte pytanie pozostaje, czy ładownice to większe piechoty M.1909, czy mniejsze kawalerii M.1911.
Napisano
Przeczytałem jeszcze raz dokładnie (pod lupą i lampą) napis! Jednak nie Perllo" a Berlin":) Czyli najprawdopodobniej fabryka- Bruno Wiedermann Berlin N.39."
Znaleziono przy leśnym, dosłownie godzinnym rekonesansie, a znalezisko rozpaliło moją wyobraźnię. Jutro tam wracam!
I pomyśleć, że poszedłem na... monetki... :D

@Koppelmann po czym rozpoznajesz że to pas kawaleryjski?

Czy mógłbym Was prosić o jakiś materiał zdjęciowy, link lub coś na czym oko można zawiesić i czegoś się nauczyć? Czy myślicie, że gdzieś obok może walać się klamra? Jaki byłby jej rodzaj? Na co zwrócić uwagę? Czy to możliwe abym natrafił na czyjeś szczątki? Ostatnia rzecz jakiej bym chciał to profanować lub zakłócać czyjś wieczny spokój.

Od mieszkańców wioski wiem, że o to miejsce ostro się obie strony poobijały a trupy żołnierzy, ponoć bardzo młodych, znajdowali jeszcze długo po bitwie pojedynczo po krzakach i lasach i zwozili furmankami w jedno miejsce, gdzie ze względów na możliwość epidemii(?!) zakopywano (Niemców i Rosjan) w jednym dole.
Napisano
@Tomasz- ależ ja Wam ufam jak najbardziej. Nie jestem specem od I W.Ś.. Te ładownice wyglądają na maleńkie. W każdym razie na pewno dużo mniejsze niż te które znam z II wojny.
Napisano
1. To się uspokój, i nie napalaj na nie wiadomo co
2. Tak,klamra może być razem z resztą oporządzenia
3. To pozostaje wziąć wykrywacz i jak nie zarośnięte to pochodzić :)
Napisano

Koledzy, znalazłem coś takiego" w lesie na miejscu stacjonowania i walk wojsk rosyjskich i niemieckich w roku 1915. Wygląda jak uprząż konna. Podejrzewam, że artyleryjska, jednak przekopałem sporo materiałów i jakoś nie mogę zupełnie skojarzyć tego kawałka elementu. Wykonanie to oczywiście skóra o wymiarach około 21 cm na 10 cm, jednak jaki był rozmiar całości, nie mam pojęcia.

Ułatwieniem może być bardzo wyraźny wybity napis (jak na 101 lat w ziemi):

Wiedermann Perllo N.39"
i poniżej większym fontem także z epoki: 1913"

Na zdjęciu ledwie widoczny ale faktycznie czytelny w stu procentach.

Napisano
Resztki:
- pas główny, od strony haka
- ładownice, tylna ściana, 3 komorowe
- szelka z hakiem, od szelek lub plecaka

Niemcy

Z żołnierza, nie konia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie