MarcinP Napisano 8 Czerwiec 2014 Autor Napisano 8 Czerwiec 2014 Wpadło mi w ręce kilkanaście sztuk. Łuska mosiężna, co wskazywałoby raczej na wersję myśliwską, ale przeczy temu lakier na obwodzie oraz na spłonce - wskazujące raczej na wojskowe pochodzenie
MarcinP Napisano 8 Czerwiec 2014 Autor Napisano 8 Czerwiec 2014 Starość nie radość - przeleciałem municion.org, i nie zauważyłem, dopiero po mocnym przyjrzeniu się :)Dzięki!
viator01 Napisano 8 Czerwiec 2014 Napisano 8 Czerwiec 2014 Niektórzy są już w takim wieku, że sobie przypominają detale ze swej młodości i łatwiej im się odnaleźć :)
Ave Danzig Napisano 8 Czerwiec 2014 Napisano 8 Czerwiec 2014 Przeznaczenie myśliwskie, produkcja współczesna, wiśniowy kolor uszczelniacza nie oznacza w tym przypadku rodzaju pocisku.Produkowane są 4 wersje w zależności od rodzaju materiału łusek.http://www.barnaulpatron.ru/production/sportshuntingcartridges.html
MarcinP Napisano 8 Czerwiec 2014 Autor Napisano 8 Czerwiec 2014 Wpadło mi w ręce kilkanaście sztuk. Łuska mosiężna, co wskazywałoby raczej na wersję myśliwską, ale przeczy temu lakier na obwodzie oraz na spłonce - wskazujące raczej na wojskowe pochodzenie
MarcinP Napisano 8 Czerwiec 2014 Autor Napisano 8 Czerwiec 2014 Bicia na denku znów raczej wskazują na cywilny wypust, cholera... Dziwny symbol fabryki - ktoś się spotkał może coś podpowiedzieć?
wyspiarz44 Napisano 8 Czerwiec 2014 Napisano 8 Czerwiec 2014 Łuski z mosiądzu mieli rosjanie , nasi brali od nich naboje i robili z nich wisiorki do kluczy. Lepiej się prezentowały niż nasze lakierowane
MarcinP Napisano 8 Czerwiec 2014 Autor Napisano 8 Czerwiec 2014 Hmm... Jak zbieram amunicję (a zbieram ładnych parę lat), to jeszcze nie widziałem rosyjskiej amunicji do kałacha w mosiądzu (z wyjątkiem myśliwskiej Tuły sprzed paru lat, ale to inne bicia.Mesko przez parę ostatnich lat robiło w mosiądzu, ale tylko ślepe. Pytanie nadal aktualne.
Pytanie
MarcinP
Wpadło mi w ręce kilkanaście sztuk.
Łuska mosiężna, co wskazywałoby raczej na wersję myśliwską, ale przeczy temu lakier na obwodzie oraz na spłonce - wskazujące raczej na wojskowe pochodzenie
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.