Skocz do zawartości

Kolba do mausera wz.29

Plyn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Składam replike mausera wz.29.
Czy istnieje możliwość przerobienia którejś z tańszych na rynku kolb (np. jugo) tak , aby pasowała i była zgodna z oryginałem? Budżet mam niestety dosyć marny (żona na głowie siedzi).
Proszę o wszelkie rady bez zbędnych komentarzy.
Pozdrawiam
Napisano
Nie znajdziesz takiej kolby. Niektórzy przerabiają czeskie albo hiszpańskie, ale taki ersatz nie ma nic wspólnego z koszernością... Szkoda pieniędzy i zachodu.
Napisano
Hiszpańska kolba jest tak samo podobna do polskiej jak czeska, niemiecka czy każda inna - czyli w ogóle. Nie ma innej opcji - jeżeli ma być dobrze to tylko kopia kolby wz.29 i tyle.
Napisano
Koledzy najmocniej przepraszam za wprowadzenie w błąd który dopiero przed chwilą wyłapałem.
Chodzi mi dokładnie o wersje K29 RADOM, zapewne większość z was myślała że miałem na myśli karabinek wz.29.
Za pomyłkę jeszcze raz przepraszam.
Napisano
mauser wz. 29 produkowany przez FB Radom- myślę że można wybaczyć koledze ten skrót myślowy- sprzedaliśmy sporą partię tych (i innych karabinków) do Hiszpanii w czasach wojny domowej (w sumie różniły się od naszych brakiem bić na komorach). Hiszpanom tak się nasze mausery spodobały że zaczęli je rzeźbić sami- stąd kolba od hiszpańskiego mausera może być tak naprawdę naszą kolbą. Mausery produkowane już w Hiszpanii różnią się np. rozstawem szyny na bagnet- czyli łatwo odróżnić drewno hiszpańskie od polskiego próbując na szynę wcisnąć nasz czy niemiecki bagnet syst. mauser
Napisano
Zdaje się,że o tym mowa? - http://www.gunauction.com/search/displayitem.cfm?itemnum=4562246
Być może drewno" można by wziąć za identyczne jak wz.29,a najprędzej po 7 piwach:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie