Plyn Napisano 27 Maj 2014 Autor Share Napisano 27 Maj 2014 Witam.Składam replike mausera wz.29.Czy istnieje możliwość przerobienia którejś z tańszych na rynku kolb (np. jugo) tak , aby pasowała i była zgodna z oryginałem? Budżet mam niestety dosyć marny (żona na głowie siedzi).Proszę o wszelkie rady bez zbędnych komentarzy.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 28 Maj 2014 Share Napisano 28 Maj 2014 Nie znajdziesz takiej kolby. Niektórzy przerabiają czeskie albo hiszpańskie, ale taki ersatz nie ma nic wspólnego z koszernością... Szkoda pieniędzy i zachodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 28 Maj 2014 Share Napisano 28 Maj 2014 hiszpańska kolba może być cacy ale ona też kosztuje. Najtaniej wyjdzie kolba z kopiarki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 28 Maj 2014 Share Napisano 28 Maj 2014 Hiszpańska kolba jest tak samo podobna do polskiej jak czeska, niemiecka czy każda inna - czyli w ogóle. Nie ma innej opcji - jeżeli ma być dobrze to tylko kopia kolby wz.29 i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plyn Napisano 28 Maj 2014 Autor Share Napisano 28 Maj 2014 Koledzy najmocniej przepraszam za wprowadzenie w błąd który dopiero przed chwilą wyłapałem. Chodzi mi dokładnie o wersje K29 RADOM, zapewne większość z was myślała że miałem na myśli karabinek wz.29.Za pomyłkę jeszcze raz przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 28 Maj 2014 Share Napisano 28 Maj 2014 Coś Ty znowu wymyślił za wersje K29 RADOM? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Maj 2014 Share Napisano 29 Maj 2014 mauser wz. 29 produkowany przez FB Radom- myślę że można wybaczyć koledze ten skrót myślowy- sprzedaliśmy sporą partię tych (i innych karabinków) do Hiszpanii w czasach wojny domowej (w sumie różniły się od naszych brakiem bić na komorach). Hiszpanom tak się nasze mausery spodobały że zaczęli je rzeźbić sami- stąd kolba od hiszpańskiego mausera może być tak naprawdę naszą kolbą. Mausery produkowane już w Hiszpanii różnią się np. rozstawem szyny na bagnet- czyli łatwo odróżnić drewno hiszpańskie od polskiego próbując na szynę wcisnąć nasz czy niemiecki bagnet syst. mauser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 29 Maj 2014 Share Napisano 29 Maj 2014 Zdaje się,że o tym mowa? - http://www.gunauction.com/search/displayitem.cfm?itemnum=4562246Być może drewno" można by wziąć za identyczne jak wz.29,a najprędzej po 7 piwach:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 1 Czerwiec 2014 Share Napisano 1 Czerwiec 2014 Na pewno mowa o tym Vis. Najwyraźniej Olaf zapomniał jak zamocowany jest bączek i szyna na bagnet w wyżej wspomnianym. O nakładce nie wspomnę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.