Gość Napisano 25 Marzec 2004 Napisano 25 Marzec 2004 No wiesz, dywizja o tak wysokim numerze, to była jakaś rezerwowa, specjalnie utworzona do walk w Polsce, raczej do zabezpieczania i pilnowania spokojnych odcinków, więc tacy wiekowi żółnierze, to standard.Pozsdro
Grzesio Napisano 25 Marzec 2004 Napisano 25 Marzec 2004 Hmmm, z samego PW też się nie spotkałem, ale jest taka seria kolorowych slajdów wykonanych tuż po Powstaniu, jeszcze przed rozpoczęciem wyburzeń. Przed dobrymi kilkunastu laty szło to w Stolicy (pamiętam fotkę Pałacu Saskiego), z komentarzem, że znaleziono je we wraku niemieckiego czołgu. PzdrGrzesiu
Monsun Napisano 25 Marzec 2004 Napisano 25 Marzec 2004 Dzięki za info Grzesiu. Jeśli ktoś ma takie cuda, to proszę je zamieścić pod nowym postem, no chyba że jest tego więcej, to może do Bociana, żeby wstawił do galerii.PozdrMarcin
jotes Napisano 25 Marzec 2004 Napisano 25 Marzec 2004 Zastanawiające jest, że przy tej złotej kaplicy zawsze stoi rusztowanie ;-)
zelig Napisano 25 Marzec 2004 Napisano 25 Marzec 2004 To pewnie przez złomiarzy. W sumie towar jest prima sort.Nie mam nic z Powstania, tylko fragmenty z jednej z DW. (a poluję na kroniki z Powst. od dłuższego czasu) A o kolorowych filmach, to można tylko pomarzyć. Chociaż kto wie co Niemcy jeszcze mogą powyciągać ze swoich archiwów...To było tak, że im wyższy nr. dywizji - tym większe w niej spady? Strach pomyśleć jaki numer miałaby dywizja złożona z liliputów.
Gość Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 Z tymi numerami, to tak nie dokońca prosto. A może masz coś z walk we wrześniu, zwłaszcza polską piechotę lub ułanów?Pozdro
MTC Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 Witam -zerkne na film The Second World War In Colour tam tez są te kadry - może bedzie coś więcej to wkleje na forum -(zamiescil bym 2 czesci tego filmu na serwerze ale było by to już piractwo :))Pozdrawiam MTC
Monsun Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 Witaj MTC,mam nadzieję, że to z umieszczeniem dokumentu The second world war in colour" na serwerze, to nieściema, Ja jestem tym mocno zainteresowany i nijak nie mogę ściągnąć, bo mam firewalla w pracy,a innego dostępu do netu to praktycznie nie mam. Poza tym to nie jest piractwo, gdyż prawa autorskie już dawno wygasły! Film ten ma służyć celom edukacyjnym, ani rozrywkowym. PozdrMarcin
K.Abt. Napisano 26 Marzec 2004 Autor Napisano 26 Marzec 2004 Niestety nie mam (Jot). A w ogóle są jakieś polskie mat. arch. z września? Wydaje mi się, że jedyne znane zdjęcia, to te (niby) z nad Bzury... (no i mnóstwo ze str. niemieckiej - ale to są zazwyczaj wariacje nt. podnoszenia rąk do góry w wykonaniu żołnierzy WP...)Przy okazji: Niemieckie ćwiczenia - próba generalna przed złożeniem pewnej kurtuazyjnej wizyty...
K.Abt. Napisano 26 Marzec 2004 Autor Napisano 26 Marzec 2004 I jeszcze pocztówka z pod Giewontu"...(Pewnie chcieli obudzić śpiących rycerzy. Heinrichowi II-giemu brakowało przeciwników w Wolfensteinie)
Gość Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 Trudno, widocznjie mieli inne podejście do propagandy. 1939 - bardziej propagandowe, 44-45 dokumentalne.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.