Tominew Napisano 19 Maj 2014 Autor Napisano 19 Maj 2014 Witam Wszystkich znawców, proszę o identyfikację tej oto mosiężnej blaszki,a może jest to carski nieśmiertelnik, jeśli tak to co oznaczają dokładnie sygnatury?PozdrawiamTominew
pni Napisano 20 Maj 2014 Napisano 20 Maj 2014 Fajny liczny znak ale to nie oznacz że to nieśmiertelnik. Liczny spełniał inne funkcje (m.in. przepustki).
Tominew Napisano 20 Maj 2014 Autor Napisano 20 Maj 2014 Ale czy to jest nieśmiertelnik, bo pierwszy raz widzę tak duży, niemal na całą dłoń
Tominew Napisano 20 Maj 2014 Autor Napisano 20 Maj 2014 No właśnie bo wymiary mnie powalają , jeśli ktoś miałby go targać na szyi...
pni Napisano 20 Maj 2014 Napisano 20 Maj 2014 Nie było jednego lub kilku wzorów licznych znaków, w zasadzie każdy pułk miał inny. Były blaszki bardzo ozdobne w formie ryngrafu ale także kanciaste wycinanki. Sam jestem zdziwiony taką wielkością licznego ale sposób nabicia tzn. najpierw od góry rota potem nr pułku i skrót nazwy a na koniec nr porządkowy wskazuje że to liczny. Bardzo ciekawe znalezisko. Gratki. Ps. nie noszono ich koniecznie na szyi.
sm500 Napisano 20 Maj 2014 Napisano 20 Maj 2014 witam mam podobną blachę 2p niżej 4.Н.К.П. a na samym dole cyfra 1 co ona oznacza ? wymiary 4,5 na 4,5 blacha cynkowa. 2p 4.Н.К.П. 1
bjar_1 Napisano 20 Maj 2014 Napisano 20 Maj 2014 Niezbyt, skoro w Polsce znajduje się liczne pułków z Dalekiego Wschodu i to nie na pobojowiskach...
Pytanie
Tominew
Witam Wszystkich znawców, proszę o identyfikację tej oto mosiężnej blaszki,a może jest to carski nieśmiertelnik, jeśli tak to co oznaczają dokładnie sygnatury?
Pozdrawiam
Tominew
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.