Skocz do zawartości
  • 0

pocisk PPanc - co za typ ??

Landszaft

Pytanie

Napisano

witam . W miejscu rozbicia czołgów znalazłem wystrzelony pocisk ppanc ze smugaczem ( smugacz wypalony), pocisk to sama stal. Niestety kompletnie nie wiem jakiej strony konfliktu był ten pocisk co to za typ. Długość pocisku ze smugaczem 19 cm średnica pocisku i tu problem bo na zewnątrz pierścieni średnica wynosi 59 mm a w rowkach 57,5 mm liczmy że 57 mm czy to pocisk niemiecki, radziecki czy amerykański np z Su-57 ?? lub innego ustrojstwa ?? Ma może ktoś fotki jak to to wyglądało ?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam . W miejscu rozbicia czołgów znalazłem wystrzelony pocisk ppanc ze smugaczem ( smugacz wypalony), pocisk to sama stal. Niestety kompletnie nie wiem jakiej strony konfliktu był ten pocisk co to za typ. Długość pocisku ze smugaczem 19 cm średnica pocisku i tu problem bo na zewnątrz pierścieni średnica wynosi 59 mm a w rowkach 57,5 mm liczmy że 57 mm czy to pocisk niemiecki, radziecki czy amerykański np z Su-57 ?? lub innego ustrojstwa ?? Ma może ktoś fotki jak to to wyglądało ?

Napisano

Tak to widzę - UBR-271 57mm

Wykręcałeś smugę? czy pocisk to sama stal" stwierdziłeś na podstawie potarcia głowicy o pośladek?

pozdr

Napisano
dzięki za rozpoznanie ale nie muszę się tłumaczyć jak to stwierdziłem , tarłem tak długo o pośladek aż się zrobił czerwony z gorąca i d..y mi nie urwało !
Napisano

Przecież to co wystaje poza dno pocisku to zapalnik MD-5, raczej już bez wkrętki smugowej, jednak dalej jest to praktycznie kompletny zapalnik, a głębiej w komorze materiał wybuchowy.

Napisano
nie wiem czy w pocisku kolegi Landszaft jest dalej materiał wybuchowy czy nie ale sam kiedyś znalazłem pocisk ppanc kalibru 45 mm gdzie też poza dno pocisku wystawała reszta zapalnika mniej więcej jak u kolegi Landszaft a pomimo to pocisk był pusty
Napisano

aha to zdjęcie tego pocisku , a ze stwierdzeniem w moim przypadku czy pocisk jest pusty czy nie nie było problemu ponieważ wystarczyło zaświecić latarką w otwór w zapalniku i widać było że pocisk w środu jest pusty

Napisano
Różne cuda się zdarzają, jednak jak ktoś nazywa tego typu pocisk mianem ppanca ze smugaczem" w momencie, kiedy akurat tam nie ma już wkrętki smugowej i na dodatek daje zdjęcie z boku, to pojawiają się wątpliwości. Czasem wśród amunicji radzieckiej zdarzają się jakieś brakoróbstwa, np. amunicja napełniona symboliczną" ilością m.w., może tu było podobnie, zapalnik bojowy, w komorze brak m.w., po wybuchu detonatora ciśnienie wyrwało otwór w najcieńszym miejscu czyli dolnej ścianie zapalnika MD-5. Chociaż to tylko gdybanie, nie ma zdjęć od dna pocisku, nie da się nic powiedzieć na 100%.
Napisano
Nie za bardzo się na tym znam ale na pierwszy rzut oko jest zasadnicza różnica między tymi dwomacudami" pierwszy to typowy niewypał,nie wiedzieć czemu,uszkodzony zapalnik,wada fabryczna etc.drugi nie był użyty bojowo nie był uzbrojony lub został rozbrojony.Nie zmienia to jednak faktu że należy trzymać się z dala od takich znajdek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie