Skocz do zawartości
  • 0

Oprawka z żarówką neonową s 4890b

Luckey13

Pytanie

Napisano
Wygrzebałem w piwnicy powyższy przedmiot, zdjęcia nie dam, bo mi aparat w telefonie zdechł, a innego nie mam, ale opiszę.
Czarna oprawka z tworzywa sztucznego w kstałcie walca, na górze nakręcana, przeźroczysta pokrywka w kształcie półkuli, pod nią wymieniona w temacie neonówka.
W dolnej części 2 metalowe zaciski na przewody ze śrubkami, takie jak w kostkach do przewodów, długość całości ok 10cm.

Proszę się nie śmiać, wiem, że to śmieć, ale od kilku dni zastanawiam się co to dokładnie jest, gdzieś to już widziałem i męczy mnie to niemiłosiernie i wolę się skompromitować tym tematem niż dalej się męczyć ;p

p.s Wraz z tym wygrzebałem stare różne elementy elektryczne z lat 70, jakieś włączniki krzywkowe (trójfazowe) itp.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
nie, nie.. tokarka zdecydowanie nie
delikatniejszy" sprzęt
Ta neonówka jest elementem układu elektronicznego i spełnia swoją funkcję w tym układzie jako np. rezystor, a przy okazji, ponieważ świeci wywlekana była na obudowę jako kontrolka. Ponadto jej świecenie pobieżnie określa charakterystykę prądu. Inaczej świeci zasilana prądem stałym, a inaczej zmiennym co jest istotne przy zasilaniu np pola krosowego centrali telegraficznej.
Jeszcze jedna istotna funkcja tej żaróweczki jest taka, że przeciążona się wyłącza, czyli działa też jako zabezpieczenie.
Owa kopułka" sugeruje, że powinieneś szukać w zasilaczach polowych urządzeń łączności.
Napisano
Wygrzebałem w piwnicy powyższy przedmiot, zdjęcia nie dam, bo mi aparat w telefonie zdechł, a innego nie mam, ale opiszę.
Czarna oprawka z tworzywa sztucznego w kstałcie walca, na górze nakręcana, przeźroczysta pokrywka w kształcie półkuli, pod nią wymieniona w temacie neonówka.
W dolnej części 2 metalowe zaciski na przewody ze śrubkami, takie jak w kostkach do przewodów, długość całości ok 10cm.

Proszę się nie śmiać, wiem, że to śmieć, ale od kilku dni zastanawiam się co to dokładnie jest, gdzieś to już widziałem i męczy mnie to niemiłosiernie i wolę się skompromitować tym tematem niż dalej się męczyć ;p

p.s Wraz z tym wygrzebałem stare różne elementy elektryczne z lat 70, jakieś włączniki krzywkowe (trójfazowe) itp.
Napisano

dokładniejszy opis ;)

Неоновую лампу можно включать в цепи постоянного и переменного токов, помня при этом, что сопротивление «зажженной» лампы очень мало и резкое увеличение тока через нее может привести к возникновению дугового раз­ряда и выходу лампы из строя. Поэтому последовательно с лампой всегда включают сопротивление, ограничивающее силу тока. Основное применение неоновых ламп сегодня - указатели напряжения с помощью неонок легко определяется род тока - по свечению пространства около электродов. При переменном токе свечение распределяется равномерно возле обоих электродов, а при постоянном – только возле отрицательного электрода. Ориентировочно минимальную величину ограничивающего сопротивления можно определить по формуле:
Rо=(Uпит−Uгор) /Iмакс Ом,
где Uпит – напряжение источника питания; Uгор – напряжение горения; Iмакс – наибольший рабочий ток лампы.
У неоновых ламп, работающих в цепях постоянного тока, напряжение зажигания увеличено в 1,4 раза по сравнению с лампами, работающими на переменном токе: Uзаж− ≈ Uгор~ · √2̄ .
Для твоей лампы Uгор~ = 90В, Iмакс = 0,5 Ампер. Считай резистор и включай - не забудь рассчитать мощность резистора.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie