Orka Napisano 1 Maj 2014 Autor Napisano 1 Maj 2014 Szanowni koledzy poproszę o pomoc w określeniu wieku ładownicy. Kupiłem ją na Ukrainie i sprzedający zarzekał się że jest z czasów wojny. Co sądzicie na ten temat. Z Góry dziękuję za opinie.
ktos451 Napisano 1 Maj 2014 Napisano 1 Maj 2014 Ładownica późnowojenna (nitowana, a nie szyta), jeżeli się nie mylę wprowadzona ok. 1943 roku. A ja jeszcze mam pytanie - czemu niekiedy określa się te ładownice jako M33 - kilka razy widziałem taki oznaczenie
Tomasz70 Napisano 1 Maj 2014 Napisano 1 Maj 2014 M33 nie jest formalnym określeniem. Wynika to z tego, że większe ładownice M1909 były standardem piechoty do 1933 r. i w tym roku właśnie je wycofano, a jako podstawowy model dla wojsk lądowych przyjęto mniejsze ładownice M1911, dotychczas stosowane przez kawalerię.
ktos451 Napisano 1 Maj 2014 Napisano 1 Maj 2014 Wielkie dzięki za wyjaśnienie - nie pomyślałem, że stąd mogła się wziąć ta nieformalna nazwa wzoru. ;)
Orka Napisano 1 Maj 2014 Autor Napisano 1 Maj 2014 a jeszcze zapytam - jest to ładownica oryginalna czy podróba współczesna ?
Orka Napisano 1 Maj 2014 Autor Napisano 1 Maj 2014 Szanowni koledzy poproszę o pomoc w określeniu wieku ładownicy. Kupiłem ją na Ukrainie i sprzedający zarzekał się że jest z czasów wojny. Co sądzicie na ten temat. Z Góry dziękuję za opinie.
R51 Napisano 1 Maj 2014 Napisano 1 Maj 2014 Jasne że oryginał - na Ukrainie trafili ładny magazyn z ładownicami i póki co właśnie ładownice do G43 i Mausera opłaca się tam kupować, sam nabyłem tam kilka sztuk...
Orka Napisano 2 Maj 2014 Autor Napisano 2 Maj 2014 jeden z kolegów mówił mi że to współczesna podróba postarzana. Kupiłem tanio więc nie mam się co martwić, ale ciekawy jestem czy ma rację. Koleś od którego kupowałem nie wyglądał na cwaniaka i miał tylko to z fantów niemieckich. Ale nigdy nic nie wiadomo, więc pomyślałem że forum Odkrywcy jest najlepszym miejscem na tego typu zagadkę. Na tłoczeniu z tyłu nie ma daty i to mnie zastanawia.
ktos451 Napisano 2 Maj 2014 Napisano 2 Maj 2014 Mi się wydaje, że oryginał. Ja swoją ładownicę dostałem jako prezent na Białorusi - gościu był myśliwymi i chodził z nią na polowanie - więc w pewnym sensie swoją uratowałem ;) Na wschodzie wszystko możliwe :D A sprawdź proszę czy na którejś z pokryw (to co się otwiera i zamyka - nie wiem jak to inaczej nazwać)od strony wewnętrznej nie ma żadnych bić (powinny być bicia jednostki) PSTakie były na mojej (z tym, że moja przedwojenna z '36 roku) http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=699544
Pytanie
Orka
Szanowni koledzy poproszę o pomoc w określeniu wieku ładownicy. Kupiłem ją na Ukrainie i sprzedający zarzekał się że jest z czasów wojny. Co sądzicie na ten temat. Z Góry dziękuję za opinie.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.